Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Εν πλω η δύναμη της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό αναπτύσσει η ΕΕ τις έξι φρεγάτες της ανοιχτά των σομαλικών ακτών στον Κόλπο του Αντεν με αφορμή την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, η αντιπειρατική αποστολή της ΕΕ καταφθάνει στον Κόλπο του Αντεν στις 15 Δεκέμβρη (πέντε μέρες νωρίτερα) για να αντικαταστήσει τα τέσσερα σκάφη της αντίστοιχης ΝΑΤΟικής αποστολής

Η εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα, Χριστίνα Γκάλαχ, δήλωσε ότι η εξέλιξη δείχνει «τη σημαντική αποστολή της ΕΕ για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ναυτιλίας, αλλά και ιδιαίτερα σε βάρος του σομαλικού λαού που είδε την ανθρωπιστική βοήθεια να διακόπτεται από τις ενέργειες των πειρατών».

Ως γνωστόν, οκτώ χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν στην επιχείρηση «Αταλάντη» επικεφαλής της οποίας είναι ο Βρετανός αντιναύαρχος Φίλιπ Τζόουνς. Το γενικό επιτελείο της «Eunavfor Atalanta» (επίσημη ονομασία) βρίσκεται στο Νόρθγουντ της Βρετανίας, σε μια ναυτική βάση όπου ελλιμενίζονται σκάφη του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ. Περίπου 20 στρατιωτικοί θα αναλάβουν την επιμελητεία από το Τζιμπουτί, ενώ χίλιοι και πλέον άνδρες θα περιπολούν στα ανοιχτά της Σομαλίας και στον Κόλπο του Αντεν.

Νωρίτερα χτες, η «Μη Κυβερνητική» Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε σε έκθεσή της για τη Σομαλία ότι για την επιδείνωση της εκεί κατάστασης φταίνε οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Αιθιοπίας, της ΕΕ και άλλων ξένων κυβερνήσεων που οξύνουν με τη στάση τους την κρίση. «Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη Σομαλία πρωτίστως ως πεδίο μάχης στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και έχουν επιδείξει πολιτική άκριτης υποστήριξης στη μεταβατική κυβέρνηση και τις αιθιοπικές ενέργειες, με αποτέλεσμα η έλλειψη απονομής ευθυνών να έχει πυροδοτήσει τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει, εν κατακλείδι, η έκθεση της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ