Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
To «μαρτύριο της σταγόνας» στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για άλλη μια φορά, χτες, ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε ν' ανοίξουν για λίγη ώρα τα μεθοριακά περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να εισέλθουν τουλάχιστον 45 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα. Μαζί με τα φορτηγά, άδεια εισόδου στη Λωρίδα (επίσης μέχρι νεωτέρας) έλαβαν και οι ξένοι δημοσιογράφοι, στους οποίους μόλις πριν από ένα 24ωρο είχε απαγορευτεί η είσοδος.

Η τακτική του ισραηλινού στρατού, που τις τελευταίες εβδομάδες ανοιγοκλείνει κατά βούληση τα μεθοριακά περάσματα επιτείνοντας το μαρτύριο των 1,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων πολιτών που υποφέρουν από την έλλειψη των στοιχειωδέστερων ενώ παράλληλα απαγορεύουν στους ξένους δημοσιογράφους να καταγράψουν τη στυγνή πραγματικότητα της Λωρίδας, έχει εξοργίσει ακόμη και τα ξένα μεγάλα ΜΜΕ που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός μοιάζει να επιτρέπει την είσοδο προμηθειών και φαρμάκων στη Γάζα μόνο τη στιγμή που κρίνει ότι είναι απαραίτητα για να παραταθεί η εξαθλιωμένη επιβίωση των Παλαιστινίων. Μάλιστα, ο χρόνος που επιτρέπεται στα περάσματα να λειτουργούν είναι αρκετός μόνο για να εισέλθουν στη Λωρίδα τα απολύτως απαραίτητα μόνο για μερικές μέρες. Από την πλευρά της, η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών υποστηρίζει ότι η ολιγόωρη λειτουργία των περασμάτων δε διευκολύνει τη δημοσιογραφική δουλειά, καθώς οι ανταποκριτές μέχρι να φτάσουν στη Γάζα και να περάσουν τους ελέγχους, υποχρεώνονται να επιστρέψουν πίσω γιατί έχει τεθεί και πάλι σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου.

  • Τη λίστα των υποψηφίων του για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Φλεβάρη κατάρτισε μέσα από εσωκομματικές εκλογές το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό «Λικούντ». Η πρόταση του επικεφαλής Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προσπάθησε να εντάξει στη λίστα των υποψηφίων πρόσωπα «μετριοπαθή» στοχεύοντας να αποκτήσει έρεισμα και στον κεντρώο χώρο, δεν εγκρίθηκε από τα μέλη που κατέληξαν και πάλι σε ένα ψηφοδέλτιο απαρτιζόμενο από στελέχη του κόμματος γνωστά για την αδιαλλαξία τους σε κάθε ενδεχόμενο «διαλόγου» με τους Παλαιστινίους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ