Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εθνικό χρέος» η επιβολή της τάξης
  • Αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση των κουκουλοφόρων και τις καταστροφές, «αθωώνει» την αντιλαϊκή πολιτική της και εντείνει την καταστολή των λαϊκών αγώνων
  • Απερίφραστη καταδίκη της βίας, εξαιρουμένης της κρατικής, αξιώνει ο Κ. Καραμανλής

Την αποκατάσταση της τάξης και της δημοκρατικής ομαλότητας αναγορεύει ως μείζον πολιτικό ζήτημα η κυβέρνηση, προκειμένου να εντείνει την κρατική καταστολή και να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Πατώντας πάνω στην «αγανάκτηση» που προκαλεί η κατευθυνόμενη δράση των κουκουλοφόρων, δράση που υπερδιογκώνεται σκόπιμα από τα κανάλια, η κυβέρνηση αξιώνει καταδίκη της βίας από τα άλλα πολιτικά κόμματα, αφήνοντας βέβαια στο «απέξω» την κρατική βία και καταστολή. Επιπλέον, έχει ήδη σπεύσει να αποποιηθεί κάθε πολιτική ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Προκειμένου να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τα επεισόδια και τις καταστροφές από τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι όμως συνεχίζουν πάντα να παραμένουν ασύλληπτοι και «απρόσωποι».

Στη βάση αυτή ο Κ. Καραμανλής αξίωσε χτες από τον πολιτικό κόσμο να καταδικάσει και απομονώσει τους εκφραστές της καταστροφής, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας. Την ίδια στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση εξακολουθούν να μιλούν για «άδικο χαμό» του μαθητή και να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στον καταλογισμό ευθυνών στον αστυνομικό που τον εκτέλεσε.

Στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα διανύει «δύσκολες ώρες», διαχέοντας τις ευθύνες σε «όλους» και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση. «Είναι δύσκολες ώρες ευθύνης για όλους», είπε χαρακτηριστικά εισερχόμενος χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή», όπως δήλωσε εξερχόμενος μισή ώρα αργότερα. Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θα δείξει «καμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών» για το θάνατο του μαθητή, πέρασε στο «ψητό»: «Κανείς», τόνισε, «δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας. Για πράξεις που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατά ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας». Και κατέληξε: «Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος».

Χτες συνεδρίασε εκ νέου η Κυβερνητική Επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Την ίδια στιγμή ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται διαφορετικές τάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν λανθασμένη την τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα και ζητούν πιο δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπιση των «ταραξιών». Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο, επικαλούμενο τον άριστα οργανωμένο τρόπο δράσης των κουκουλοφόρων, δίχως όμως να προχωρά παραπέρα και να δίνει συγκεκριμένα και χειροπιαστά στοιχεία...

Οχι στην απεργιακή συγκέντρωση

Ενδεικτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται την αντιμετώπιση της βίας η κυβέρνηση είναι η επιστολή που απέστειλε χτες ο Κ. Καραμανλής στους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την οποία τους ζητά να αναβάλουν ακόμα και τη συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας! «Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά, αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα», αναφέρει στην επιστολή και αμέσως συμπληρώνει: «Λόγω όμως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, ώστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας»!...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ