Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Πολιτισμός δικαίωμα του λαού

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε χτες η «Κίνηση για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών»

Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης των καλλιτεχνών, μπροστά από το κτίριο του ΥΠΠΟ (οδός Μπουμπουλίνας)
Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης των καλλιτεχνών, μπροστά από το κτίριο του ΥΠΠΟ (οδός Μπουμπουλίνας)
Με πρωταγωνιστή την Τέχνη, για να καταδικαστεί το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού έδωσαν χτες τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική αντιπολιτιστική πολιτική. Η μέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή βρήκε δεκάδες δημιουργούς στο δρόμο του αγώνα, ανταποκρινόμενους στην πρόσκληση της «Κίνησης για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών». «2% στον Πολιτισμό. Για την κληρονομιά μας. Για τη σύγχρονη δημιουργία. Οχι στον Πολιτισμό - εμπόριο», «Διεκδικούμε αισθητική στη ζωή», έγραφαν τα πανό των συγκεντρωμένων έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Αυτό που σήμερα διατρανώνουμε είναι ένα μεγάλο "όχι" στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού. Ούτε δραχμή στους μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου, που με την πλάτη της κυβέρνησης θέλουν να γίνουν ρυθμιστές της καλλιτεχνικής παραγωγής και γίνονται στις σημερινές συνθήκες», τόνισε στη σύντομη ομιλία της το μέλος της γραμματείας της Κίνησης, βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε», συνέχισε, «το νομοθετικό έργο των τελευταίων 15 χρόνων, που ιδιωτικοποιεί όλες τις υπηρεσίες του Πολιτισμού και δίνει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοκαρχαρίες του χώρου. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και συνολικά στην κοινωνία ότι ο Πολιτισμός είναι δικαίωμα και ότι το κράτος πρέπει να δημιουργεί τις υποδομές, τις προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη ανάπτυξή του. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα το κάνουν αυτοί. Εχουμε, όμως, την πίστη ότι με την ανάπτυξη του κινήματος θα πιέσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Με τον ήχο του αγώνα, από τα τύμπανα των μελών του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η πορεία στάθηκε για λίγο μπροστά στο ΥΠΠΟ, όπου η γραμματεία της Κίνησης επέδωσε ψήφισμα στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού. Μαζί τους και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη. Με συνθήματα, όπως «Εμείς οι καλλιτέχνες, μαζί με το λαό, στους δρόμους πολεμάμε για τον Πολιτισμό», «Η Τέχνη ανήκει στο λαό, όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «2% για τον Πολιτισμό, όχι επιδοτήσεις για το χορηγό», η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ