Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ποδαρικό με χαράτσι σε εξετάσεις και φάρμακα

Θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους από την 1/1/2009

Την αναστολή των συμβάσεων με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από 1.1.2009 ανακοίνωσε χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε εφαρμογή παλιότερων - κατά πλειοψηφία - αποφάσεων, στη Σύνοδο των προέδρων των ιατρικών συλλόγων που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στις 22.11.2008.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων χρημάτων από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους γιατρούς και την οριστική ρύθμιση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εντός διμήνου μέσω τραπέζης. Επίσης ο ΙΣΑ, όπως και η πλειοψηφία των ηγεσιών των ιατρικών συλλόγων της χώρας, ζητά την ανακοστολόγηση των ιατρικών αμοιβών και πράξεων, που είναι καθηλωμένες απ' το 1991, χωρίς να ζητούν την κάλυψη αυτών των αυξήσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να φορτωθούν - σε περίπτωση θετικής απόφασης - με ένα ακόμα χαράτσι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με την απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων, όπως και την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους ασφαλισμένους, διαφώνησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργάνων, προτείνοντας την από κοινού με τους ασφαλισμένους διεκδίκηση της επαρκούς χρηματοδότησης των ταμείων απ' την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ. Απ' την 1.1.2009 οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν πανελλαδικά και τα φάρμακα, μετά την τελευταία απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς, όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο Υγείας (26.11.2008).

Συνολικά ο ΟΠΑΔ οφείλει 373 εκατ. ευρώ προς συμβεβλημένους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Απ' αυτά τα 163,6 είναι στους φαρμακοποιούς, 86,7 εκατ. ευρώ για επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς, 38,4 εκατ. ευρώ για ιατρικές πράξεις, και 84,3 εκατ. για εργαστηριακές εξετάσεις.

Στο μεταξύ, απ' την 1.1.2009 θα σταματήσουν και οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να δέχονται τα παραπεμπτικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των χρεών των ταμείων προς αυτούς. Η προσφυγή στους ιδιώτες οφείλεται στη γύμνια της δημόσιας ΠΦΥ, την οποία έρχεται να επιδεινώσει η κρατική υποχρηματοδότηση των Ταμείων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα Ταμεία να χρωστούν στους ιδιώτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες ζητούν και αυτοί την αύξηση των εργαστηριακών τιμών και πράξεων που είναι καθηλωμένες από το 1991, χωρίς βέβαια να ζητούν την κάλυψη αυτών των αυξήσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ