Κυριακή 4 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντικά βήματα - σύνθετα και αυξημένα καθήκοντα

-- Η οργάνωση της εργατικής τάξης αποτελεί κεντρική κατεύθυνση του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Καταγράφει βήματα στην υλοποίησή του αυτός ο προσανατολισμός;

-- Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η καλύτερη λειτουργία των Σωματείων, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών σε ταξική κατεύθυνση παραμένει βασικός στόχος του Κόμματος και του ταξικού κινήματος. Εξακολουθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας να μην είναι οργανωμένοι, και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο στους μετανάστες. Αυτό είναι ένα σύνθετο ιδεολογικό και οργανωτικό ζήτημα, που προϋποθέτει προσήλωση στο στόχο, καλά επεξεργασμένο σχέδιο και επιμονή. Ασφαλώς και καταγράφονται θετικά βήματα. Βήματα που παίρνουν υπόψη τους τις εξελίξεις, όπως, π.χ., η δημιουργία κλαδικών Συνδικάτων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την οργάνωση των εργαζομένων ανεξάρτητα της τράπεζας και της μορφής εργασίας. Η δημιουργία κλαδικών Συνδικάτων στις Τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο στον ΟΤΕ, στην Ηλεκτρενέργεια και αλλού.

Καταγράφονται θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της μαζικότητας και τη συμμετοχή στην ψηφοφορία στα κλαδικά ταξικά συνδικάτα, συμμετοχή περισσότερων μεταναστών κ.ά. Τα βήματα αυτά πρέπει να επιταχυνθούν, να πολλαπλασιαστούν. Το επιβάλλει η ένταση της καπιταλιστικής επιθετικότητας. Το απαιτεί η δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που εξακολουθεί να δημιουργεί Σωματεία όχι με κριτήριο την οργάνωση και δράση των εργαζομένων, αλλά τη δημιουργία και τη διατήρηση μηχανισμών ελέγχου και χειραγώγησης του κινήματος, εξασφάλισης πλειοψηφιών, μέσω της έντασης και της γενίκευσης της νοθείας, των αποκλεισμών, της συγκρότησης ενιαίου αντι-ΠΑΜΕ μετώπου.

Πάλη σε όλα τα μέτωπα

-- Ποια είναι τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα και ποια καθήκοντα προκύπτουν για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους κομμουνιστές;

-- Το σύνθημα «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» - «Πληρώσαμε τα κέρδη τους, να μην πληρώσουμε την κρίση τους», η πάλη κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα είναι αυτό που θα μπολιάζει τη δράση μας ακόμα πιο συγκεκριμένα και το επόμενο διάστημα. Η δράση ενάντια στην ενίσχυση, στη στήριξη των καπιταλιστών για μια ακόμα φορά στο όνομα της κρίσης με οποιαδήποτε εκδοχή, είτε τη νεοδημοκρατική είτε τη σοσιαλδημοκρατική, οπορτουνιστική, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέτωπο ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων, στις απολύσεις απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και σε κάθε περίπτωση την εξασφάλιση επιδόματος ανεργίας για να ζήσει ο άνεργος και η οικογένειά του.

Η αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με μέτωπο ενάντια στους τρομονόμους, στις χαφιεδοκάμερες, στους φανερούς και κρυφούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς.

Ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Υγεία, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην προσαρμογή αυτών των κλάδων στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Ενάντια στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των ωρών εργασίας που προωθούν ενιαία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη χώρα μας τα αστικά κόμματα, όπως αποδείχνουν οι αποφάσεις για την αύξηση του χρόνου εργασίας, τη διευθέτηση, το χωρισμό σε ενεργό και ανενεργό χρόνο για την ένταση της εκμετάλλευσης.

Για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για την απόσπαση νέων κατακτήσεων.

Μέσα σ' αυτήν τη δράση μπορεί να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ με νέα Σωματεία, συνδικαλιστές, με νέες επιτροπές αγώνα.

Να ριζώσει ακόμα περισσότερο στους τόπους δουλειάς, να γίνει πιο ικανό στην οργάνωση και στην κινητοποίηση εργαζομένων, πιο δυνατό απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στις δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

Με ακόμα πιο έντονη διεθνή δράση, αξιοποιώντας τους σημαντικούς δρόμους που ανοίγει η πάλη της ΠΣΟ.

Αυτή η κατεύθυνση που θέτουμε, αυτό το πλαίσιο και οι στόχοι πάλης μπορούν να συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ