Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμερικανικό σχέδιο για το «μέλλον» και αλλαγή διοίκησης στην ΚΦΟΡ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι έντονες δραστηριότητες του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, συνεχίστηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα. Σύμφωνα με το σερβικό ραδιοσταθμό «Β-92», ο Ο' Μπράιεν κόμισε και πρόταση της Ουάσιγκτον για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, η οποία δεν είναι για την ώρα παρά αυτονόμηση της επαρχίας στο πλαίσιο μιας τριμερούς ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας που θα συγκροτείται από τις «ίσες Δημοκρατίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου».

Αν και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντησε την - κατά το ευγενικότερον... - «απροθυμία» όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών γι' αυτή την πρόταση της Ουάσιγκτον, εντούτοις αποφάνθηκε πως «το σχέδιο θα πρέπει να βρίσκεται στη σωστή πορεία επειδή εξ αρχής συνάντησε την άρνηση και του Βελιγραδίου, και της Ποντγκόριτσα και της Πρίστινας»(!)....

Η πρόταση που κόμισε ο Ο' Μπράιεν για το Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει, σύμφωνα με το «Β-92», την ισότιμη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε πλήρη Δημοκρατία, με δικαιώματα και υποχρεώσεις ίσα μ' αυτά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου μέσα στο πλαίσιο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ραδιοσταθμό «ΗΠΑ Δημόσιο Ραδιόφωνο», η παραπάνω πρόταση Ο' Μπράιεν «συνάντησε την αρχική υποστήριξη των Δυτικών συμμάχων, της Ρωσίας και γενικότερα όλων, εκτός απ' αυτούς που το συγκεκριμένο σχέδιο επηρεάζει άμεσα».

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ΚΦΟΡ

Τα ηνία της διοίκησης της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο κρατά από χτες ο 60χρονος Ιταλός υποστράτηγος Κάρλο Καμπιγόσου. Στη διάρκεια επίσημης τελετής που έγινε χτες στην Πρίστινα, παρουσία υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, ο Καμπιγόσου ανέλαβε τα καθήκοντά του από χτες και για έξι μήνες, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ισπανό στρατηγό Χουάν Ορτούνο.

Στη διάρκεια σύντομων δηλώσεών του, ο νέος διοικητής της ΚΦΟΡ είπε: «Τις περασμένες βδομάδες γίναμε όλοι μάρτυρες των αλλαγών στη Σερβία, όμως αυτό δεν αλλάζει στο ελάχιστο την αποστολή μου. Το ασφαλές περιβάλλον που διατηρεί η ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει σημαντικό, όσο και άλλα θέματα όπως η επιστροφή των προσφύγων όλων των εθνικών ομάδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ