Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Δύο τρισεκατομμύρια για «απασχολήσιμους»!

Η κυβέρνηση προωθεί ακάθεκτη τα προγράμματά της για τη δημιουργία απασχολήσιμων εργαζομένων, χορηγόντας 2 τρισ. δρχ. για αυτό το σκοπό

Στα δύο τρισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται η πίτα που θα μοιράσει στους επιτήδειους της «απασχόλησης και κατάρτισης» η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χτες στο Ζάππειο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, όχι βέβαια από ανέργους αλλά από τους άμεσα «ενδιαφερόμενους», ιδιοκτήτες «κέντρων» και «ινστιτούτων», παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης» για τα έτη 2000 - 2006.

Κεντρικός στόχος και του νέου πακέτου στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ, είναι «η αύξηση της απασχολησιμότητας» όπως και οι ίδιοι ομολογούν απροκάλυπτα, στόχος βέβαια που συνδέεται αναπόφευκτα με το νέο εργασιακό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση. Κινείται στους γνωστούς άξονες που έχει θέσει η κυβέρνηση και στον «κοινωνικό διάλογο», αν και όπως αποδείχτηκε η κυβέρνηση προχώρησε στη «μοιρασιά» χωρίς να πάρει υπόψη της τις προτάσεις της ΓΣΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο κατανέμεται ως εξής: Από τα 1.964 δισεκατομμύρια δραχμές τα 676,6 δισ. για το πρόγραμμα «Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης», 673 δισ. στο «Εκπαίδευση και αρχική επαγγελματική κατάρτιση», 198 δισ. στην «Κοινωνία της πληροφορίας», 100 δισ. για τα προγράμματα «υγείας, πρόνοιας», 68 δισ. για την «ανταγωνιστικότητα», 241 δισ. σε 13 περιφερειακά προγράμματα.

Το τεράστιο αυτό ποσό δε θα πάει βέβαια για την κάλυψη θέσεων εργασίας, που διαπιστωμένα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, αλλά θα μοιραστούν για τη: Βελτίωση της ικανότητας ένταξης στην αγορά εργασίας, ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων - σε τι άραγε να προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι; - προώθηση των ίσων ευκαιριών και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών στην αγορά εργασίας. Από τους τίτλους και μόνο των στρατηγικών στόχων, καθένας καταλαβαίνει ότι θα πρόκειται για ένα δεύτερο γύρο «πλιάτσικου», που στο όνομα της ανεργίας θα προωθήσει με ακόμα πιο μεγάλη ένταση το μοντέλο του «απασχολήσιμου» για το οποίο έχει μιλήσει και ο πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ