Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Επιβάρυνση από τη χρήση ντίζελ

Την επισήμανση ότι η χρήση πετρελαίου ντίζελ από την ηλεκτροπαραγωγική της μονάδα στην Κομοτηνή, αντί του φυσικού αερίου, την επιβαρύνει οικονομικά, έκανε χτες η ΔΕΗ απαντώντας σε δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν να επωφελείται οικονομικά λόγω του φτηνότερου πετρελαίου. Ωστόσο, η ΔΕΗ δηλώνει ότι το ντίζελ είναι ακριβότερο από το μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλου τύπου πετρελαϊκές μονάδες, με διαφορά κόστους σε σχέση με το φυσικό αέριο στα 35-40 ευρώ ανά MWh.

Η μονάδα της ΔΕΗ άλλαξε καύσιμο λόγω της χαμηλής πίεσης που προκύπτει από τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας. Η παρατεινόμενη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και τις επικίνδυνες κυβερνητικές επιλογές για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και τη μείωση της συμμετοχής του εγχώριου λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι νέες παραλαβές από Αλγερία και άλλες χώρες καλύπτουν τις ανάγκες σε φυσικό αέριο για τον Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται περίτρανα η αστάθεια και η ενεργειακή ανασφάλεια που προκύπτει από τον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου στα ορυκτά καύσιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ