Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παγιώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας - Τιράνων

Associated Press

Για όσο διάστημα το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων είναι παγιδευμένο σε εθνικιστικές ρητορικές και μεγαλοϊδεατικά οράματα και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεμένη στο άρμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ένταση που προκάλεσε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, δεν είναι απλώς ένα συγκυριακό φαινόμενο, το οποίο θα εκτονωθεί και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται να «διαχειριστεί» για μακρύ χρονικό διάστημα ένα «νέο» πρόβλημα στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του διαπιστώνει ότι δεν εξελίχτηκε ομαλά η εκλογική διαδικασία κατά το β` γύρο των δημοτικών εκλογών και εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε δηλώσεις του το Σάββατο από τη Γαλλία, είχε προειδοποιήσει την Αλβανία ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να επικρατήσει κράτος δικαίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε απαράδεκτες και μη φιλικές τις ενέργειες αυτές, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της γειτονικής χώρας θα είναι καθοριστική για τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι έγιναν παραβιάσεις και θα αποσταλούν σε διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτήρισε το ζήτημα ως κρίσιμο εθνικό θέμα και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, για να διασφαλίσει τα δικαιώματα της μειονότητας. Δε θα κάνουμε καμία έκπτωση, δεν είναι μονόδρομος για μας η βελτίωση των διμερών σχέσεων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι δεν είναι επιθυμητή η επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αλλαγή πολιτικής;

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, Στ. Παπαθεμελής, Αλ. Χρυσανθακόπουλος και Νόρα Κατσέλη, ζητούν αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής και τη λήψη αυστηρών μέτρων εάν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα.

Ο υπουργός Τύπου, Δ.Ρέππας, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας - από παρατηρητές ξένων οργανισμών, αλλά και από τις δικές μας υπηρεσίες στο γειτονικό κράτος - οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε στους διεθνείς οργανισμούς. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει επιδοθεί, αυτή την ώρα, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. Ανάλογα στοιχεία έχουν και οι ξένοι οργανισμοί. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από δική μας πρωτοβουλία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου επισήμανε επίσης «ότι θα πρέπει να απομονωθούν φαινόμενα ή συμπεριφορές που βλάπτουν την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά δηλώνει ότι θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Δε χωρεί οποιαδήποτε έκπτωση στο θέμα αυτό. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι επιθυμούμε την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η προσπάθεια αυτή από τη δική μας πλευρά δεν είναι μονόδρομος. Τα συγκεκριμένα θέματα που προέκυψαν, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την εκλογική διαδικασία, θα αναφερθούν στους διεθνείς οργανισμούς και ασφαλώς θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για το θέμα της παρουσίας Ελλήνων βουλευτών στην περιοχή της Χειμάρρας, κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών είπε:«Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να συγκροτήσει κλιμάκιο με βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου με την παρουσία τους στη γειτονική χώρα να παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία. Στο κλιμάκιο αυτό εντάχτηκαν δύο βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, ένας βουλευτής από το ΚΚΕ και ένας βουλευτής από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Δε δέχτηκαν να ενταχθούν σε αυτό το κλιμάκιο βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία τη γειτονική χώρα και παρακολούθησαν τις εκλογικές διαδικασίες. Αρα, ανέλαβαν και την ευθύνη της γενικότερης κίνησής τους εντός της Αλβανίας του παρατηρητή»

Ο Δ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι οι Ελληνες βουλευτές «ήταν παρόντες εκεί, προκειμένου να πληροφορηθούν, από πρώτο χέρι, πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και να καταγράψουν φαινόμενα, τα οποία κατά τη δική τους αντίληψη είναι αξιοσημείωτα και πρέπει να αναφερθούν. Αλλά, βεβαίως, δεν έχουν καμία εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία. Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, δηλαδή, γιατί δεν αποτελούν συστατικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία, δεν μπορούν να εισέρχονται, φερ` ειπείν, στα εκλογικά τμήματα όπου προσέρχεται ο πολίτης και ψηφίζει». Οπως είπε ο Δ.Ρέππας, οι βουλευτές «πήγαν ακριβώς για να έχουν από πρώτο χέρι αντίληψη, όπως κι εκπρόσωποι άλλων φορέων και οργανισμών που είναι εκεί, για να πληροφορηθούν πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι καταλύεται η αυτονομία της γειτονικής χώρας και ότι είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία, προκειμένου έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να παίξουν έναν ρόλο, πέραν του ρόλου που έχουν εξ ορισμού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή τα όσα υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετάβαση των βουλευτών της ΝΔ στη Χειμάρρα, σε γραπτή του δήλωση, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Καλό θα ήταν ο λαλίστατος, εκ των υστέρων, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών όταν δε γνωρίζει να σιωπά. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από την προηγούμενη Δευτέρα, είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μεταβούν στη Χειμάρρα, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών «ευαισθητοποιήθηκε», για άλλη μια φορά, ετεροχρονισμένα και αφού είχε μεσολαβήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, τη σύσταση διακομματικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή δύο βουλευτών από κάθε κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει στη διακομματική αντιπροσωπεία και με τους έξι βουλευτές της, που ήδη είχε ανακοινωθεί ότι θα επισκεφθούν την Αλβανία, γεγονός το οποίο δεν αποδέχτηκε, τελικά, ο Πρόεδρος της Βουλής. Σημειώνεται ότι ο κ. Απ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τους έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο γραφείο του, πριν τη μετάβασή τους στην Αλβανία. Η Κυβέρνηση όμως προέβη σε μια πρωτοφανή, αντικοινοβουλευτική και αήθη ενέργεια κατά των βουλευτών της Νέα Δημοκρατία. Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που μετέβη στην Αλβανία για να μεταφέρει τους Βουλευτές των κομμάτων, για λόγους ασφαλείας, στην Ελλάδα αρνήθηκε να παραλάβει όλους τους βουλευτές της Ν.Δ με το σαθρό επιχείρημα ότι δε χώραγαν». Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε κατά του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας «Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών περί «κραυγών πατριωτισμού» και «πλειοδοσίας εθνικισμού» Αλήθεια, από πότε η προάσπιση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, θεωρείται ως «εθνικά επιζήμια» για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Από πότε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Αλβανικής κυβέρνησης;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δύο έδρες διαφορά η νίκη Ζάεφ (2020-07-18 00:00:00.0)
Συναντήσεις στην Αυλώνα για τα σπίτια μειονοτικών (2017-10-03 00:00:00.0)
Κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, νέα αφορμή στην αντιπαράθεση (2016-11-01 00:00:00.0)
Καυγάς για αποτελέσματα, επεισόδια (2003-10-15 00:00:00.0)
Σίγουρη θεωρούν τη διεξαγωγή των εκλογών (1997-05-24 00:00:00.0)
Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ