Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΡΑΚ
Ολική ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση

Αφού πρώτα τη λεηλάτησε και την κατέστρεψε, ο ιμπεριαλισμός είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί και κερδοσκοπικά την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, σε ένα «κρεσέντο» κυνισμού με το «μανδύα» - ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις - της «αναστηλωτικής βοήθειας»!

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη «κόψει» κονδύλι ύψους 700.000 δολαρίων για τη δημιουργία «προγράμματος αναστήλωσης» των ερειπίων της Βαβυλώνας, δηλαδή του αρχαιολογικού χώρου που, όπως αποκαλύφθηκε το 2005, τα αμερικανικά και πολωνικά στρατεύματα κατοχής είχαν μετατρέψει ...σε γκαράζ αρμάτων μάχης! Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με τον «Μη Κυβερνητικό Οργανισμό» Διεθνές Ταμείο Μνημείων που εδρεύει στη Ν. Υόρκη και ο διακηρυγμένος στόχος είναι η «ανάδειξη» της αρχαίας Βαβυλώνας για την τουριστική της «ανάπτυξη».

Από το 2005 είχαμε επισημάνει ότι «εκτός από το "θερμό" πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ, λαμβάνει χώρα, παράλληλα, και ο σκληρός ανταγωνισμός των αρχαιολογικών φορέων των χωρών που συμμετέχουν στην κατοχή» αφού «εκτός από πλούσιο σε πετρέλαιο, το Ιράκ είναι πλούσιο και σε μνημειακή κληρονομιά, ενώ αποτελεί και ένα από τους τόπους παράνομων ανασκαφών όπου δρουν κάθε λογής αρχαιοκάπηλοι». Επίσης, «οι εισβολείς "φρόντισαν" να φέρουν μαζί τους και επιστημονικές αποστολές, οι οποίες θα είχαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο για τον εμπλουτισμό των πληροφοριών τους πάνω στις αρχαιότητες του Ιράκ, όσο ακόμη ήταν "ζωντανές"»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ