Κυριακή 25 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απ' το «καρότο» στο «μαστίγιο»

Την ώρα, ακριβώς, που ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλούσε στη Βουλή με λόγια «κατανόησης», «συμπόνιας» και «συμπαράστασης» για την αγροτιά, το δικαστήριο του Βόλου αποφάσιζε την επιβολή βαριών ποινών φυλάκισης σε 14 αγρότες, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους σε αγροτική κινητοποίηση, το 2005. Το πού στοχεύει αυτή η δικαστική απόφαση το είπε, καθαρά, ο εισαγγελέας της Εδρας, υπογραμμίζοντας ότι η ποινή επιβάλλεται προς παραδειγματισμό των αγροτών που, αυτές τις μέρες, κινητοποιούνται στους δρόμους.

Είναι φανερό ότι αυτή η δικαστική απόφαση - λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι πάρθηκε στη συγκεκριμένη στιγμή και τη δεδομένη συγκυρία - βολεύει, τα μάλα, την κυβέρνηση, η οποία είναι «στριμωγμένη στο τοίχο», λόγω της μαζικότητας και της δυναμικής της αγροτικής κινητοποίησης κι αναζητά εναγωνίως «χείρα βοηθείας». Αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς πολύ έξυπνος και ιδιαίτερα «πονηρεμένος» για να το καταλάβει.

Κι αν εύκολα μπορεί κάποιος να διερωτηθεί: η εν λόγω δικαστική απόφαση - παρέμβαση ήταν «ανυποψίαστη» και «τυχαία»; Πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί ότι σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δώδεκα ετών και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΝΔ, εκδηλώθηκαν ανάλογες παρεμβάσεις, από τα δικαστήρια, τα οποία λειτουργούσαν σαν αγροτοδικεία, εκδίδοντας καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς.

Το ίδιο, ακριβώς, γίνεται και με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων - το σύνολο, σχεδόν, των απεργιών κρίνονται παράνομες, ή καταχρηστικές - των μαθητών, με τα διαβόητα «μαθητοδικεία» και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Κι είναι, πλέον, «κοινός τόπος» ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία, που, ούτως ή άλλως, λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», συνεργάζονται αρμονικά και δρουν συντονισμένα για την κατασταλτική αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως, άλλωστε, ήταν φυσικό και αναμενόμενο - εκτός από το «καρότο» του «διαλόγου» με τους αγωνιζόμενους αγρότες, χρησιμοποιεί και το «μαστίγιο» της τρομοκράτησής τους. Και ας μην παραξενευτεί κανείς αν δει και τα ΜΑΤ να χρησιμοποιούνται κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, με την οργάνωση τρομοκρατικών - κατασταλτικών επιχειρήσεων «τύπου βουλκανιζατέρ». Οσοι, λοιπόν, είχαν την άποψη - αυταπάτη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαφοροποιούνταν, έστω και κατ' ελάχιστο, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των αγροτικών και, γενικότερα, των λαϊκών αγώνων, ήδη, την αναθεωρούν...

Αλλά, «άλλαι αι βουλαί» της κυβέρνησης και άλλες των αγωνιζόμενων αγροτών, οι οποίοι δε θα τρομοκρατηθούν για να σταματήσουν τον αγώνα. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι κυβερνώντες της ΝΔ, ας ρωτήσουν τους πρώην κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, για να τους μεταφέρουν την εμπειρία τους...


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ