Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την αναπλήρωση του εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες και να δοθεί αποφασιστική απάντηση στο εκβιαστικό δίλημμα, στις απειλές, στις εισαγγελικές παρεμβάσεις, σε κάθε μορφή καταστολής.

Η πολυήμερη, σκληρή μάχη των μικρομεσαίων αγροτών έχει μεγάλη σημασία. Τους εφοδιάζει με πολύτιμη εμπειρία. Είναι πολύ χρήσιμη, για να βγάλουν συμπεράσματα καθοριστικά για την επιβίωση, για το μέλλον τους. Η μαζικότητα των μπλόκων, η κινητοποίηση των χωριών, η συμμετοχή νέων αγροτών και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν την υπονομευτική στάση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, την προκλητική στάση του ΠΑΣΟΚ που αντιτάχθηκε στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων συνεχίζοντας την πολιτική του αυταρχισμού των προηγούμενων χρόνων.

Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, επικαλούμενη τις δεσμεύσεις και απαγορεύσεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, δείχνει την εχθρότητα της αντιαγροτικής πολιτικής που ταυτίζεται με το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των πλουσίων αγροτών και των καπιταλιστών, την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στους εμποροβιομηχάνους.

Για τα οξυμένα προβλήματα, για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, τεράστιες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνδιαμόρφωσαν, ψήφισαν και εφαρμόζουν στη χώρα μας την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της. Μεγάλες ευθύνες έχουν και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και την ΚΑΠ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ασκώντας ανούσια κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για διαπραγματευτική - διαχειριστική ανικανότητα και όχι για την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των καρτέλ που ληστεύουν την αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη.

Το επιχείρημα που προβάλλουν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. ότι τα αδιέξοδα της μικρομεσαίας αγροτιάς οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εθνική στρατηγική για τη γεωργία, είναι ψεύτικο και αποπροσανατολιστικό. Και αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν εθνική στρατηγική που κινείται στα αντιαγροτικά πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Είναι η πολιτική υπέρ των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων.

Παραπλανούν συνειδητά τους αγρότες για να κερδίσουν χρόνο, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, τα βιοκαύσιμα, τα βατόμουρα, τη δάσωση των χωραφιών που θα μείνουν ακαλλιέργητα κ.ά.

Στις κινητοποιήσεις αυτές διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ο αντιαγροτικός - αντιλαϊκός ρόλος των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ ως μηχανισμών ενσωμάτωσης και υποταγής των μικρομεσαίων αγροτών στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν. Ενώ η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να προχωρήσει σε απεργιακή εκδήλωση συμπαράστασης. Το λεγόμενο «νέο κίνημα» που επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί αυτό το διάστημα, αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια εγκλωβισμού της αγροτιάς σε μια νέα εκδοχή του αγροτοπατερισμού.

Στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δυο γραμμές.

Η πρώτη που εκπροσωπείται από τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Αυτή εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, συμμετέχει στη διαμόρφωση της ΚΑΠ ως «κοινωνικός εταίρος», υπονομεύει τις κινητοποιήσεις στο πιο κρίσιμο σημείο τους, όπως έγινε στο μπλόκο των Τεμπών και διεκδικεί «αγωνιστικά» να φορτώσει στους μικρομεσαίους αγρότες όλες τις αρνητικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι μεγαλοαγρότες και αρκετοί μεσαίοι αγρότες ελπίζουν ότι όλοι μαζί θα επωφεληθούν από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Αυτό το στόχο υπηρετούν οι θέσεις για το «μητρώο αγροτών» και τη στήριξη των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

Η δεύτερη γραμμή που εκπροσωπείται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η γραμμή πάλης, τα αιτήματα των δυνάμεων της ΠΑΣΥ απαντούν στις σημερινές ανάγκες συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους. Η ενίσχυση αυτής της γραμμής και η αποδυνάμωση του συνδικαλισμού της υποταγής, θα δώσει ώθηση στην οργάνωση της αγροτιάς, στη δημιουργία μαζικών, ισχυρών αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και θα συμβάλλει στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, στην αποτελεσματικότητα της πάλης.

Στους αγώνες αυτούς φάνηκε ξεκάθαρα η αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινής δράσης και οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά, την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τις μαζικές αγωνιστικές οργανώσεις της νεολαίας, των γυναικών. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι κομμάτι μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία τους εργαζόμενους, χρεοκοπεί τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, καταστρέφει το περιβάλλον, υπονομεύει τη δημόσια υγεία με τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, ανοίγει την ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή και εμπορευματοποιεί την Πρόνοια, την Υγεία και την Παιδεία.

Η πείρα είκοσι περίπου χρόνων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων δείχνει ότι οι αγώνες, όσο μαζικοί και μαχητικοί και αν είναι, δε φτάνουν από μόνοι τους να αποτρέψουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Πρέπει να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της αλλαγής πολιτικής στάσης και συμπεριφοράς, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, η ενίσχυση του ΚΚΕ. Χρειάζεται μαζικός απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι υπεύθυνοι για τη μείωση του εισοδήματος, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τις συντάξεις πείνας, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Απαιτείται ξεπέρασμα των αυταπατών περί καλής και κακής ΚΑΠ, που συνειδητά καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., για να παγιδέψουν τους μικρομεσαίους αγρότες στην ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Μέσα στη δράση μπορεί να προωθηθεί η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και να κτιστεί η συμμαχία τους με στόχο τη λαϊκή εξουσία, για να οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
  • Θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει τη δημόσια Υγεία.
  • Θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
  • Θα αναβαθμίζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο.

Η ουσιαστική συζήτηση των συμπερασμάτων της κινητοποίησης σε κάθε χωριό, σε κάθε αγροτικό σύλλογο θα εμπλουτίσει την πείρα, θα δώσει νέα δύναμη στους αγώνες. Οι κομμουνιστές ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην πρώτη γραμμή της πάλης.

ΑΘΗΝΑ 29/1/2009

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος (2010-12-23 00:00:00.0)
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα αιτήματα των αγροτών (2010-02-02 00:00:00.0)
Η αγωνιστική προοπτική της αγροτιάς (2009-12-30 00:00:00.0)
Η γραμμή πάλης της ΠΑΣΥ (2009-02-03 00:00:00.0)
Μικρομεσαίοι αγρότες τώρα ΚΚΕ (2007-07-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνει η αγροτιά (2007-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ