Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι τούμπες του οπορτουνισμού

Μια από τις τρεις «προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στο διάλογο της κυβέρνησης για την Παιδεία, είναι η κατάργηση των συμφωνιών δικαιόχρησης που κάνουν τα ελληνικά ΚΕΣ με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι άλλες δυο προϋποθέσεις είναι το πάγωμα του νόμου πλαισίου και μια «δέσμευση» της κυβέρνησης για αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας, ζητήματα δηλαδή που αφορούν... λόγια τα οποία μπορούν χωρίς κόστος να βγουν από κυβερνητικά χείλη. Στο θέμα των ΚΕΣ όμως (που είναι και η μόνη από τις τρεις προϋποθέσεις που φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε θέλει και δεν μπορεί να εκπληρώσει), αξίζει να θυμηθούμε το ρεσιτάλ... τούμπας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ:

Τον Αύγουστο του 2002 ο Αλ. Αλαβάνος καταθέτει Ερωτήσεις στην Κομισιόν ζητώντας της να πάρει μέτρα για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η κοινοτική οδηγία 89/48 για τα κολέγια (προάγγελος της 36/05). Δηλαδή, ζητάει την εφαρμογή της οδηγίας που αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά των διαφόρων μαγαζιών - ΚΕΣ, ανοίγοντας το δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Αλ. Αλαβάνος και ο Αλ. Τσίπρας μιλούσαν για ένα μεγάλο πάρτι, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο 16... «ξεμπερδέψαμε» με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια... Ολα αυτά, τη στιγμή που η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων προχωρούσε με ταχείς ρυθμούς μέσα και από την εφαρμογή του νόμου πλαισίου και ενώ ήταν ζήτημα χρόνου η απόφαση του ευρωδικαστηρίου που θα επέβαλε την αναγνώριση των κολεγίων ως «πανεπιστήμια»...

Στις 2 Νοέμβρη 2007, σε συζήτηση Ερώτησής του στη Βουλή για τα ΚΕΣ, ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε την «άρση της άδειας λειτουργίας των ΚΕΣ» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και το άρθρο 16 και η ευρωοδηγία. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν αντιτάσσεται στις οδηγίες και την πολιτική της ΕΕ, αλλά κάνει και προτάσεις στην κυβέρνηση για να βγει από το αδιέξοδο! Τα ίδια περίπου είπε και την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ο Αλ. Αλαβάνος.

Στο διά ταύτα: Δεν τολμάει να πει ότι δεν πρέπει να ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια, δεν τολμάει να εναντιωθεί στην πολιτική της ΕΕ. Μπορεί να κάνει ύμνους στο άρθρο 16, αλλά θυμίζουμε ότι και το 2002 που κατέθετε τις Ερωτήσεις στην Κομισιόν υπήρχε το άρθρο 16. Τότε όμως δεν «ενοχλούσε» τον κ. Αλαβάνο...


Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ