Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ
Με οδηγό την προσαρμογή του σχολείου στην αγορά

Με το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος

Στο πνεύμα των κινήσεων εντυπωσιασμού που συνοδεύουν το «διάλογο» για το Λύκειο και την αλλαγή στο εξεταστικό, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, συναντήθηκε χτες με το ΔΣ της ΟΛΜΕ στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο «διάλογο» προβάλλοντας τις «προϋποθέσεις» που το κάθε κόμμα θέτει, προκειμένου να έχουν ελεύθερο το πεδίο των ελιγμών. Με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Αννα Διαμαντοπούλου ζητάει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα του «διαλόγου» και θυμίζει ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε σ' έναν καθαρό διάλογο με ουσία και περιεχόμενο και έχει θέσει τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα βοηθούσαν θεσμικά την αποτελεσματική και ουσιαστική διεξαγωγή του». Ταυτόχρονα, ο Α. Τσίπρας επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έθεσε και προχτές ο Α. Αλαβάνος για συμμετοχή στο «διάλογο». Η κοινή πρόθεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να συμμετάσχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάποια μορφή διαλόγου για την Παιδεία βασίζεται στην κοινή τους σύμπλευση στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία, τις οποίες άλλωστε ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αμφισβητούν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής φάνηκε και από τη χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας στη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οπως σημείωσε, η Παιδεία πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Στόχευση δηλαδή της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, να προσαρμοστούν σχολεία και πανεπιστήμια στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι όποιες αλλαγές στο Λύκειο και στο εξεταστικό.

Σε ό,τι αφορά στον περιβόητο «διάλογο», σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο δεν καθορίζει συγκεκριμένο χρονικό όριο για την ολοκλήρωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ και στη γενικότερη πολιτική της. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Α. Σπηλιωτόπουλος είπε πως θα ανοίξει διάλογος και για την αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Α. Σπηλιωτόπουλος έκανε για μια ακόμα φορά λόγο για ανάγκη διαλόγου, ενώ για το οικονομικό ζήτημα της Παιδείας και των εκπαιδευτικών επικαλέστηκε τις «συγκυρίες», λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί». Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, κινήθηκε στη γνωστή ρότα διαλόγου με το υπουργείο για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, προβάλλοντας το οικονομικό ζήτημα και ειδικότερα τα ψευτοεπιδόματα και μια διαχειριστική λογική για την κατάσταση στην Παιδεία. Εγινε ξεκάθαρο και στη χτεσινή συνάντηση ότι η ΟΛΜΕ δε θα συμμετάσχει στο διάλογο στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ, αλλά προκρίνει την ανάγκη διμερούς διαλόγου ΟΛΜΕ - υπουργείου.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, όπως έχει δηλώσει, θεωρεί ότι η συνέχιση τέτοιων διαλόγων δίνει άλλοθι τελικά σε όσους έχουν σαν ευαγγέλιο τον ευρωμονόδρομο ώστε να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον αποτρέψουν από το να υιοθετήσει πλαίσια και αγωνιστική στάση απέναντι στην πολιτική αυτή. Για μια ακόμα φορά το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δηλώνει πως το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει, με αγωνιστικό πλαίσιο, να αντιδράσει στην πολιτική η οποία με πρόφαση την κρίση θα επιδεινώνει την πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διαθέσεις συναίνεσης η ΟΙΕΛΕ (2009-02-25 00:00:00.0)
Ολο και πιο... μόνη η κυβέρνηση (2005-07-02 00:00:00.0)
«Ψευτο-διαλόγου» συνέχεια... (2005-02-20 00:00:00.0)
Εμπαιγμός διαρκείας στους εκπαιδευτικούς (2001-05-30 00:00:00.0)
Ξεκίνησε χτες το Συνέδριο της ΟΛΜΕ (1999-07-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην αντιμεταρρύθμιση (1997-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ