Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Από βδομάδα τα ... νεότερα

Εληξε χτες η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών

Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Χτες αργά το βράδυ, έληξε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερομένων για τις τρεις εταιρείες του ομίλου ΟΑ (αεροπορικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών). Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη αυτή φάση του διαγωνισμού έκλεισε χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από «μεγάλο αερομεταφορέα της Ευρώπης», όπως διέδιδαν κυβερνητικά στελέχη. Η επόμενη φάση προβλέπει την αξιολόγηση των προσφορών - εφόσον τελικά υπάρξουν - ώστε να επιλεγούν οι «προτιμητέοι υποψήφιοι» για κάθε εταιρεία. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη, ο όμιλος της ΟΑ είτε θα έχει ιδιωτικοποιηθεί είτε θα τεθεί σε εκκαθάριση και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι 8.000 εργαζόμενοι απολύονται σε κάθε περίπτωση. Απλά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ...παρακαλέσει τον «επενδυτή» να προσλάβει ορισμένους με όρους αγοράς!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, που έχει εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση να χειριστεί μέχρι τέλους το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ, απέφυγε χτες να κάνει δηλώσεις. Περιορίστηκε στην αναφορά ότι «η κυβέρνηση θα περιμένει να ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών». Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αντιπροέδρου της «Etihad Airways» (κρατική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) ότι «δεν έχουμε καμία συνεργασία, με κάποια κοινοπραξία που έχει καταθέσει προσφορά για την ΟΑ», ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι η «Etihad» είναι η δεύτερη εταιρεία μετά την «Qatar Airways, που αποσύρει το ενδιαφέρον της για τον όμιλο της ΟΑ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις εξελίξεις στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, το σχέδιο Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης προβλέπει την οριστική διάλυση του ομίλου ΟΑ, είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με «λουκέτο» και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων σ' αυτόν. Το σχέδιο αυτό εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των ισχυρών στον κλάδο των αερομεταφορών και αποβλέπει στην επικράτηση 3 - 4 αεροπορικών κολοσσών, με ορισμένες εταιρείες - δορυφόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ