Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρόθυμοι συνομιλητές στις αναδιαρθρώσεις

Συνεχίζονται οι κινήσεις και οι διαβουλεύσεις κομμάτων και φορέων του ...κοινωνικού εταιρισμού, γύρω από τα ζητήματα της Παιδείας, με επίκεντρο τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), στην οποία εργοδότες και εργατοπατέρες «γνωμοδοτούν» πάντα στο πνεύμα της κυρίαρχης πολιτικής, έδωσε χτες στη δημοσιότητα δύο σχετικές «γνωμοδοτήσεις». Για το θέμα της «πρόσβασης», η ΟΚΕ προτείνει δύο διαφορετικά σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο θα μετράει για την πρόσβαση το απολυτήριο του Λυκείου και τα ΑΕΙ θα έχουν αυξημένο ρόλο στη διαδικασία εισαγωγής (πρόταση που προσομοιάζει σε αυτήν του ΠΑΣΟΚ για το «Εθνικό Απολυτήριο»). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μέχρι και τη Β' Λυκείου (με ένταξη των ΕΠΑΣ σε αυτή) και στη Γ' Λυκείου, ο μαθητής να επιλέγει αν θα παρακολουθήσει πρόγραμμα προετοιμασίας για τα ΑΕΙ και θα δώσει εξετάσεις (όπου και πάλι θα συνυπολογίζεται ο βαθμός του Λυκείου) ή αν θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατεύθυνσης που θα οδηγεί σε επαγγελματικό απολυτήριο.

Συνάντηση με θέμα την Παιδεία έγινε χτες και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΓΣΕΕ, με την αρμόδια πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει αμέσως μετά ότι το κόμμα της αναζητά συναινέσεις για μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Περιεχόμενο στη «συναίνεση» και τη «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, έδωσε με τη δήλωσή του αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμα και την προβληματική του την προσέγγιση της ΓΣΕΕ «για τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τις ζώνες εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων». Πρόκειται για μια πρόταση πλήρους διαφοροποίησης της εκπαίδευσης που καταργεί κάθε έννοια ισότητας δικαιωμάτων των παιδιών του λαού στη μόρφωση. Ο Π. Παναγόπουλος πρόσθεσε δε, ότι η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον κυβερνητικό διάλογο καθώς, «χρόνια τώρα επιδιώκει αυτό το διάλογο, αλλά τα ώτα των κυβερνώντων ήταν κλειστά»...

«Εχει καθιερωθεί, όποιο από τα δύο κόμματα εναλλάσσεται στην κυβέρνηση να κάνει πως δήθεν κόπτεται για την Παιδεία. Ομως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με ευλάβεια υπηρετούν την ίδια πολιτική, τις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ», σχολίασε μετά τη συνάντηση ο Θοδωρής Κούτρας, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για μια πραγματικά δωρεάν και δημόσια Παιδεία που δε θα πετάει τα παιδιά των εργαζομένων απ' έξω.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας έστειλε χτες επιστολή στην πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, με την οποία απαντά στις διευκρινίσεις που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ σε τεχνικά θέματα για το «διάλογο». Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, απαντάει ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κόμματός του στο «διάλογο» και επαναλαμβάνει τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει, προκειμένου να αλλάξει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ (να σταματήσουν τα «φραντσάιζινγκ», να παγώσει ο νόμος - πλαίσιο και να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ