Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κυρώσεις και καταστολή ενάντια στους μετανάστες

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την αντιμεταναστευτική πρόταση οδηγίας που συζητήθηκε χτες και τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία

Ενα ακόμα βήμα προς την αντιστοίχιση νόμιμης παραμονής και εργασίας στις χώρες της ΕΕ, για τον πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης και της προσαρμογής της στις ανάγκες της εργοδοσίας, αποτελεί η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζητήθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα. Το KKE καταψηφίζει τόσο την έκθεση, όσο και την πρόταση οδηγίας της Επιτροπής.

Με την πρόταση οδηγίας ποινικοποιείται η απασχόληση «παράνομων» μεταναστών, όχι όμως για να προστατευτούν από τη «μαύρη εργασία», αλλά για να πάψει η ΕΕ να αποτελεί πόλο έλξης της «λαθρομετανάστευσης»! Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ενας από τους βασικούς παράγοντες έλξης της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ είναι η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό καθεστώς. Η δράση που στοχεύει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης διαμονής θα πρέπει ως εκ τούτου να προβλέπει μέτρα κατά του συγκεκριμένου παράγοντα έλξης».

Μπορεί η πρόταση οδηγίας να τιτλοφορείται παραπλανητικά ως «Επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες παράνομων μεταναστών», ωστόσο πρόκειται για μέτρα γενικής απαγόρευσης της εργασίας των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κράτος - μέλος που ζουν. Πρόκειται για ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους μετανάστες, που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί σε κάποια χώρα της ΕΕ. Επίσης προβλέπεται συμμετοχή των εργοδοτών στα έξοδα απέλασης των μεταναστών.

Τιμωρία και απέλαση των μεταναστών

H ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών, ο κοινωνικός αποκλεισμός τους και η ακόμη αγριότερη εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο είναι ο πραγματικός στόχος της πρότασης οδηγίας, τόνισε χτες ο ευρωβουλευτής του KKE Γιώργος Τούσσας, στη συζήτηση της σχετικής Εκθεσης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, ο ευρωβουλευτής του KKE σημείωσε:

«H πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής και η σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες μετανάστες αποτελούν μνημείο υποκρισίας και παραπλάνησης. O πραγματικός στόχος δεν είναι η επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που εκμεταλλεύονται βάρβαρα τους εργαζόμενους μετανάστες, αλλά αντίθετα η τιμωρία, η σύλληψη και η βίαιη απέλαση των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Εντάσσεται στο σύνολο των μέτρων της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται με το "Σύμφωνο Μετανάστευσης" και αποτελεί συνέχεια της περιβόητης Οδηγίας της "ντροπής", που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των "παράνομων" μεταναστών, την απέλασή τους και την απαγόρευση εισόδου τους στο έδαφος της ΕΕ για 5 χρόνια».

Σημείωσε ακόμα, ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών για νομιμοποίησή τους, κατάργηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση μισθών και ημερομισθίων, ίση αμοιβή για ίσης αξίας δουλειά, πλήρη κατοχύρωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο δρόμος για επίλυση των προβλημάτων τους περνάει μέσα από την ένταξή τους στο ταξικό εργατικό κίνημα, την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ