Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θέλουν φθηνούς μισοκαταρτισμένους εργαζόμενους

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΕΠΑΛ

Τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του διαλόγου για την Παιδεία κατήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου που αφορά τα ΕΠΑΛ. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο Γ. Γκιόκας, αφού κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο προωθούνται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την τεχνική εκπαίδευση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τους απόφοιτους των ΤΕΕ. Σύμφωνα με αυτά, «μετά από 6 χρόνια από την αποφοίτησή τους μόνο το 35% όσων εργάζονται, εργάζεται σε θέση σχετική με την ειδικότητα που παρακολούθησαν στο ΤΕΕ και το 64,9% ετεροαπασχολείται». Επίσης, «ανασφάλιστοι δηλώνουν το 8%, με προσωρινή απασχόληση εργάζεται το 28% και με μερική απασχόληση το 13,2%» σημειώνοντας ότι «αυτή η πραγματικότητα επιφυλάσσεται και για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ».

Αναφερόμενος στη θέση του ΠΑΣΟΚ για την τεχνική εκπαίδευση, σημείωσε ότι «προτείνει έναν άλλο τύπο τεχνικού επαγγελματικού λυκείου» που θα έχει «τον ίδιο σκοπό και το ίδιο περιεχόμενο». Συνολικά, επισήμανε, στόχος είναι μια «επαγγελματική κατάρτιση αποσπασμένη από τη γενική μόρφωση» που θα οδηγεί σε μια «φτηνή αγορά εργασίας».

Ο Γ. Γκιόκας σχολίασε και τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του διαλόγου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ούτε η βάση είναι μηδενική, ούτε η σελίδα κενή» όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά «είναι γεμάτη μέτρα, αποφάσεις τις ΕΕ και νόμους που ψηφίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχουν δημιουργήσει αρνητικά δεδομένα».

Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η συνήθης κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ περί... απουσίας προτάσεων. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Ν. Ράγιου, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσέρχεται στο διάλογο για την Παιδεία λόγω ανυπαρξίας προτάσεων, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε με τη φράση «καταθέστε τις προτάσσεις σας, αν εννοείτε το διάλογο και είστε σοβαροί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ