Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΑΕΔ
Περισσεύουν τα προβλήματα στις ΕΠΑΣ Μαθητείας

Την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, δημόσιου και δωρεάν, ένα σχολείο βασικής μόρφωσης για όλους, με κατάργηση του ανισότιμου διπλού σχολικού δικτύου, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας δημόσιων και δωρεάν μεταλυκειακών - επαγγελματικών σχολών, επιβεβαιώνει η πραγματικότητα που βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ προτάσσει τα παραπάνω αιτήματα ως πραγματική διέξοδο από τα προβλήματα της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης τα οποία διαρκώς οξύνονται. Οπως σημειώνει, διανύουμε τον τρίτο χρόνο από τότε που θεσμοθετήθηκαν οι ΕΠΑΣ στη θέση των ΤΕΕ: «Και τι δεν υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να κάνουν ελκυστικό το νέο τύπο επαγγελματικής εκπαίδευσης: "Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ισότιμη πρόσβαση στα ΑΕΙ, εξασφάλιση απασχόλησης των νέων", και πολλά άλλα. Βέβαια, οι εξαγγελίες προσπαθούν να συγκαλύψουν την αλήθεια για τα προβλήματα των πρώην ΤΕΕ, όπως η προχειρότητα στους σχεδιασμούς, η αβεβαιότητα για το τι κάθε φορά ισχύει, τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα που προέρχονται από διάφορους τύπους σχολείων, η κτιριακή - τεχνική υποδομή και η υστέρηση της δυνατότητας στους μαθητές να έχουν πρόσβαση στα ΤΕΙ», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «το υπουργείο δίνει και οι μαθητές αποχτούν τίτλους και επίπεδα χωρίς πραγματικό αντίκρισμα». Ιδιαίτερα αναφέρεται στο ζήτημα των εργαζόμενων μαθητών: «Το δικαίωμα να είναι μαθητές ως τα 18 τους χωρίς να εργάζονται σημαίνει την υποχρέωση του κράτους να ενισχύσει οικονομικά τις οικογένειες αυτών των μαθητών, που σηκώνουν ανάμεσα στα άλλα και τα βάρη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Για όσους είναι πάνω από 18 ενήλικες, απογευματινοί μαθητές, το αίτημα για 6ωρη δουλειά με πλήρη αμοιβή πρέπει να προταχθεί, γιατί είναι σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχεια των σπουδών τους», σημειώνει μεταξύ άλλων και καλεί τους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ να αγωνιστούν για: Βασική - Γενική εκπαίδευση ως τα 18 που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ