Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
«Αλλα λόγια... » το ΥΠΠΟ

Ιδού η... «απόσταση» του οικοπέδου από το Αλσος! (το υπόστεγο προφυλλάσσει την αρχαία Ιερά Οικία)
Ιδού η... «απόσταση» του οικοπέδου από το Αλσος! (το υπόστεγο προφυλλάσσει την αρχαία Ιερά Οικία)
«Κλασική» περίπτωση του ιδεολογήματος «νόμιμον άρα ηθικόν», αποτελεί η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού - με υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Μ. Λιάπη - στην Ερώτηση του ΚΚΕ, η οποία κατατέθηκε δύο φορές το καλοκαίρι του 2008, για το τσιμεντένιο «μεγαθήριο» που χτίζεται στην «αυλή» της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε απόσταση αναπνοής, από τις αρχαιότητες και από το μελλοντικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Το ΥΠΠΟ λέει ότι το οικόπεδο - που αποτελεί τμήμα του Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος - «ουδέποτε είχε συμπεριληφθεί σε πρόταση απαλλοτριώσεων (...), δεν ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά είναι όμορο προς αυτόν». Αυτό ακριβώς είναι το έγκλημα του δικομματισμού έναντι του σημαντικού - αρχαιολογικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά - χώρου. Οπως προκύπτει από τις Ερωτήσεις του ΚΚΕ και από το ρεπορτάζ του «Ρ», το οικόπεδο ...«διέφυγε» των προβλέψεων για απαλλοτρίωση και κατά την επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους το 2000 και κατά τον καθορισμό χρήσεων γης το 2004! Γιατί; Διότι, όπως προκύπτει, προοριζόταν για ...τσιμέντο! Ακόμη κι αν δεν ισχύουν - οι ασφαλείς πάντως - πληροφορίες για την εύλογη επιθυμία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να συμπεριληφθεί και αυτό το οικόπεδο στον αρχαιολογικό χώρο, δε χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός» για να διαπιστώσει, ότι το κτίριο των ιδιωτών προκαλεί - τουλάχιστον - έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο, ακόμη και με τα τυπικά κριτήρια του αρχαιολογικού νόμου.

Το ΥΠΠΟ λέει ότι «τηρούνται οι όροι και περιορισμοί δόμησης για λόγους προστασίας» του αρχαιολογικού χώρου! Κι ας πρόκειται για 5όροφο κτίριο, με 4.500 τ.μ. ανά όροφο, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.000 τ.μ., με υπόγεια γκαράζ και «αίθρια» που καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή εδάφους, ενώ το συνολικό εμβαδό του μουσείου που θα χτιστεί δεν ξεπερνά τα 16.000 τ.μ. Το ΥΠΠΟ, ισχυρίζεται επίσης ότι «τέθηκαν όρια απόστασης του κτιρίου από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου», ενώ το κτίριο βρίσκεται μέσα στο Αλσος, ακριβώς επειδή η εξαίρεση του οικοπέδου ήταν πολιτική απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργική απόφαση (Απρίλης 2007, με την υπογραφή του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη) από όλες τις αρχαιότητες του Αλσους, αναφέρεται μόνο στην Ιερά Οικία, η οποία, κατά την απόφαση, ...«δεν προσβάλλεται αισθητικά» από την ανέγερση του κτιρίου, κι ας είναι αυτό δίπλα της! Μετά από όλα αυτά, μόνο θυμηδία προκαλούν τα περί «πολεοδομικών παρεμβάσεων» στο πλαίσιο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

Σημειώνουμε ότι προχτές το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε την αύξηση του εμβαδού του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στα 16.000 τ.μ. από περίπου 11.000. Ωστόσο, δεν απαντήθηκε αν σ'αυτό θα στεγαστεί και η έδρα της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων. Είναι φανερό ότι προωθείται η αποκοπή και αυτού του μουσείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (όπως συνέβη και με άλλα μουσεία της χώρας), χάριν του στρατηγικού, μελλοντικού στόχου για εμπορευματοποίηση των μουσείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου (2010-05-18 00:00:00.0)
«Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» (2009-08-07 00:00:00.0)
Κεφαλαίου «επέλαση», σε φύση και Ιστορία (2008-11-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-23 00:00:00.0)
Ενός κακού μύρια έπονται..... (2001-11-29 00:00:00.0)
Αρχαία και συνειδήσεις σε «κατάχωση» ... (2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ