Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Στα «μαλακά» οι υπεύθυνοι της εταιρείας

Στα «μαλακά έπεσαν» στη δίκη για την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Αθανάσιος και η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, της εταιρείας «Ακρίτας ΑΕ», που ήταν υπεύθυνη για τη φόρτωση της μοιραίας νταλίκας, η οποία προκάλεσε το μακελειό στις 13 Απρίλη 2003. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 21 μαθητές από το Μακρυχώρι Ημαθίας, ενώ επέστρεφαν από σχολική εκδρομή.

Στους δύο υπεύθυνους της εταιρείας, που δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας με τις κατηγορίες της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών, η οποία είναι μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή προς 10 ευρώ την ημέρα, ενώ δόθηκε και αναστέλλουσα ισχύ στην έφεση, με τον ορισμό εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ για καθένα από τους καταδικασθέντες.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον οδηγό του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο έκρινε ότι εν γνώσει των ιδιοκτητών της «Ακρίτας ΑΕ» έγινε η φόρτωση στην νταλίκα φορτίου με μελαμίνες, το οποίο υπερέβαινε το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος και ύψος και είχε καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση του δυστυχήματος. Αλλά αναγνώρισε ελαφρυντικά όπως αυτό «της επιδίωξης άρσης των συνεπειών που προκάλεσαν οι πράξεις τους» με το σκεπτικό ότι η εταιρεία κατέβαλε χρηματικά ποσά στις οικογένειες των θυμάτων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγγενών.

Τόσο σ' αυτή τη δίκη, όσο και στις προηγούμενες, γονείς των αδικοχαμένων παιδιών κατήγγειλαν επανειλημμένα ότι η εταιρεία με τη συμπίεση του κοστολογίου της μεταφοράς του θανατηφόρου φορτίου είχε κέρδος και με βάση αυτό ενεργούσε. Υπενθυμίζουμε ότι ένοχοι για 21 ανθρωποκτονίες και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή, είχαν κριθεί οι άλλοι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, όμως οι ποινές τους στο Εφετείο μειώθηκαν σε σχέση μ' αυτές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ