Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεγαλοστομίες για την ακρίβεια

Με την ...παρατήρηση των τιμών και την παρότρυνση των καταναλωτών να αναλάβουν τον έλεγχό τους, «αντιμετωπίζει» τις ανατιμήσεις

Με κορόνες και αερολογίες του τύπου «δε θα διστάσουμε...», «δε θα χαριστούμε σε κανένα» και άλλα παρόμοια, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στα βήματα του προκατόχου του Χρ. Φώλια, που διακήρυττε ότι «θα βγάλει τα νύχια των αετονύχηδων» και ότι «θα κόψει τα χέρια των κερδοσκόπων», εμφανίστηκε χτες συνεπής με τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την πολιτική εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στα μονοπώλια. Αποποιούμενος των κυβερνητικών ευθυνών για την ακρίβεια, την απέδωσε ακόμα και σε ...«ψυχολογικούς παράγοντες», εκτός πάντως από την πολιτική που ασκείται.

Στην ουσία ούτε μία από τις δράσεις που παρουσίασε χτες ο υπουργός, συνοψίζοντας σε τέσσερις άξονες την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2009, δεν αγγίζει την κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων. Αντίθετα, όπως ξεκαθάρισε, σε κάθε περίπτωση «προχωρούμε στη λογική παλαιότερων δεσμεύσεων της κυβέρνησης». Σ' αυτή τη λογική, οι ...κυβερνητικές δράσεις τους επόμενους μήνες στο πεδίο των τιμών και της αγοράς περιλαμβάνουν το «παρατηρητήριο τιμών» και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που κατά το υπουργείο δε δικαιολογούν επαρκώς το ύψος των ανατιμήσεων που επιβάλλουν -λες και όλες οι άλλες... δικαιολογούνται - μια και δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να θίξει το καθεστώς της «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει την πρακτική των «συμφωνιών κυρίων» με επιχειρήσεις για συγκράτηση των τιμών για ένα διάστημα, ενώ παρότρυνε και σε πρακτικές «μποϊκοτάζ», σημειώνοντας ότι χρειάζεται ενεργός συμμετοχή του καταναλωτικού κινήματος. Προβλέπεται, ακόμη, η τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ψήφιση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες.

Οι αναφορές στις μικρές επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχιστεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική που τις θέτει στο περιθώριο και στο έλεος των πολυεθνικών. Στον τομέα της «επιχειρηματικότητας», το υπουργείο προωθεί την προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2» (ΕΠΑΝ 2), στο οποίο προσβλέπουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί 5.200 αιτήσεις εγγύησης δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), που έτσι κι αλλιώς αφορούν κερδοφόρες επιχειρήσεις αυστηρά επιλεγμένες από τις τράπεζες. Ενόψει της σημερινής συνάντησης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί», προφανώς απέναντι στις απαιτήσεις τους για περισσότερα κέρδη από τη διαδικασία.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και είπε ότι θα καλέσει τα κόμματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε διάλογο για την πλήρωση του «κενού» του λιθάνθρακα από άλλο καύσιμο. Νέα μέτρα υπέρ των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων θα θεσπιστούν μέσα από ένα ακόμη νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ειδικότερα για τα αιολικά έργα. Ανακοινώθηκε και η κατασκευή δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης με τη Βουλγαρία (Κομοτηνή - Χάσκοβο). Επανέλαβε ότι δε θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2009, προεξοφλώντας ότι τα κέρδη της θα βελτιωθούν. Στον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας προαναγγέλθηκε περιορισμός των ερευνητικών κέντρων με μελέτη ξένου οίκου. Πρότυπο του υπουργού είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης που χρηματοδοτείται από το κράτος για τα προγράμματά του μόνο κατά 17%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ