Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Απεξάρτηση» από το κράτος... εξάρτηση από τους ιδιώτες

«Κατά» της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού... διά της «χορηγίας» ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς

«Μαύρο» αναμένεται το μέλλον των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ που δουλεύουν απλήρωτοι, με ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και όσων οι συμβάσεις έργων τελειώνουν, αφού ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς, στη χτεσινή, «εφ' όλης της ύλης» πρώτη του συνέντευξη, ζήτησε ...την «κατανόησή» τους! Η δε κρατική στήριξη στον Πολιτισμό, θα «βαδίσει» στο δρόμο των «χορηγών»...

Ο υπουργός επικαλέστηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που δεν εγκρίνει μισθοδοσία από άλλες πηγές πλην του προϋπολογισμού. Αρα, αν το ΥΠΠΟ πληρώσει τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα θα είναι «παράνομο». Πρόκειται για τη διαχρονική επίκληση πάσης φύσης «κολλημάτων» που μετατρέπουν το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, από πολιτικό σε «νομικό» ζήτημα. «Αναγνώρισε» τη μεγάλη προϋπηρεσία τους και ότι «είναι χρήσιμοι». Ωστόσο, τους παρέπεμψε σε ...μελλοντικό διαγωνισμό, με μοριοδότηση βάσει της προϋπηρεσίας τους, ζητώντας την «κατανόηση» και «στήριξή» τους!

Τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου τους παρέπεμψε στο ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ), το «πολιτιστικό» κονδύλι του οποίου ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ, αλλά θα κατανεμηθεί στις περιφέρειες και όχι στο ΥΠΠΟ. Ο υπουργός συμφώνησε με τους περιφερειάρχες το ΥΠΠΟ να επιβλέπει και επιλέγει τα έργα. Ομως, δεν είπε αν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου θα απορροφηθούν - και πότε - από τα έργα του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, επειδή το ΕΣΠΑ δε χρηματοδοτεί μελέτες, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε όσα έργα έχουν, ήδη, μελέτες.

Πρόσθεσε ότι «επίκειται» δημοσίευση προκήρυξης για πρόσληψη 194 φυλάκων μέσω ΑΣΕΠ και ότι το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε πρόσληψη 1.100 εποχιακών αρχαιοφυλάκων. Παραδέχθηκε ότι δεν επαρκούν, αλλά «το πρόβλημα θα λυθεί» μέσω... ΟΑΕΔ και «stage», δηλαδή με ανασφάλιστη δουλειά. Σε αυτούς θα προστεθούν και 500 συμβασιούχοι φύλακες, για ένα οχτάμηνο... «συμπληρώνοντας» τη νέα «φουρνιά» εργασιακής ομηρίας.

Για τα οικονομικά του ΥΠΠΟ, ο υπουργός δήλωσε - στα λόγια - ότι «δεν είμαι υπέρ της εμπορευματοποίησης» και ότι «για τα θέματα του πολιτισμού το κράτος πρέπει να χάνει χρήματα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ...«σε ώρα οικονομικής δυσπραγίας, θα ήταν ανοησία να ψάξω χορηγούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πολιτιστικό έργο»!

Επιμένοντας στη στρατηγική εμβάθυνσης της εμπλοκής του κεφαλαίου στον πολιτισμό, ο υπουργός είπε ότι «βασικός στόχος» είναι «η σταδιακή απεξάρτηση - απελευθέρωση» του ΥΠΠΟ «από τα λίγα κρατικά κονδύλια που υπάρχουν, με τη γρήγορη ανάπτυξη του θεσμού των χορηγιών»! Ηδη, η επιτροπή «χορηγιών» επεξεργάζεται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε «να παραγάγουμε για τον πολιτισμό περισσότερα από όσα αντέχουν οι εθνικοί πόροι»! Γι' αυτό, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα μουσεία και οι φορείς του σύγχρονου πολιτισμού καλούνται «να γίνουν διεκδικητικότεροι» έναντι των ιδιωτών, ενώ θεωρεί «χρήσιμο ακόμη και στα πρότυπα των επιχειρηματικών rood shows, να διερευνηθεί η παγκόσμια χορηγική αγορά και η αγορά των ομογενών»! Μάλιστα, το «Συμβούλιο Χορηγιών» ξεκινά σχετική «ενημέρωση» των υπηρεσιακών παραγόντων, για το ...πώς θα «ξεχυθούν» στην «αγορά»...

Αυτή η παράδοση, ουσιαστικά, της κληρονομιάς στους ιδιώτες επιχειρείται να «αμβλυνθεί» με κινήσεις όπως το κλείσιμο του παραρτήματος του ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) στη Θεσσαλονίκη και το ξενοίκιασμα κτιρίων του στην Αθήνα (εξοικονομούνται 500.000 ευρώ). Αλλά για το μέλλον των εργαζομένων που εργάζονται στον φορέα, επίσης, δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο. Αναλόγως ανήγγειλε το κλείσιμο της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, το καλοκαίρι. Ζήτησε περικοπές αποδοχών των επικεφαλής στους εποπτευόμενους οργανισμούς και μείωσε το κόστος εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης, περίπου, στα 3 εκ. ευρώ, ενώ το ΥΠΠΟ δε θα μεταστεγαστεί στο Ρέντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ