Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ «FRIENDSHIPGAZ»
Κάτω τα χέρια από τους εργάτες!

Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης χτες από τις ταξικές δυνάμεις, καθώς σήμερα σέρνεται στον ανακριτή ο μεταλλεργάτης Β. Καβαδίας

«Λάδι» στην οργή των εργατών ρίχνουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης - δικαιοσύνης για το φονικό στη Ζώνη
«Λάδι» στην οργή των εργατών ρίχνουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης - δικαιοσύνης για το φονικό στη Ζώνη
Την οργή των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ολόκληρης της εργατικής τάξης έχει προκαλέσει η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί, με ανάγλυφη τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, σε βάρος του μεταλλεργάτη που σώθηκε την τελευταία στιγμή από το πολύνεκρο φονικό που διέπραξαν εφοπλιστές και εργολάβοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στις 24 Ιούλη του 2008. Τότε που, λόγω της έλλειψης ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, άρπαξε φωτιά η δεξαμενή Nο 3 του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ» του εφοπλιστή Πετρίδη, παγιδεύοντας 7 μεταλλεργάτες και ένα ναυτεργάτη, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί.

Σήμερα, στις 9 το πρωί, θα «σύρουν» τον μεταλλεργάτη Β. Καββαδία στο γραφείο της ανακρίτριας του Ε' Τμήματος Πρωτοδικών Πειραιά, Χρυσούλας Δημητριάδου, να απολογηθεί για τις χαλκευμένες κατηγορίες που του έχουν φορτώσει, οι οποίες αφορούν «ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια», «σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή» και «εμπρησμό εξ αμελείας»...

Μετά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, χτες σειρά να δεχτεί την αγανάκτηση των εργατών είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ζώνης και μαζί τους συνδικαλιστές από ταξικά σωματεία του Πειραιά, της Αθήνας και την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με την παρουσία και της Δ. Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την άμεση ανάκληση και ακύρωση κάθε δίωξης σε βάρος του μεταλλεργάτη και την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων για το πολύνεκρο έγκλημα. Ξεκαθάρισαν ότι η πρωτοφανής δίωξη ανοίγει λογαριασμούς με την εργατική τάξη της χώρας, καθώς «λύνει τα χέρια» των εργοδοτών σε ό,τι αφορά την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της ζωής των εργατών στους τόπους δουλειάς. Προειδοποίησαν με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο υπουργός το μόνο που είπε ήταν ότι θα εξετάσει προσωπικά τη δικογραφία.

Το γεγονός ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές «έδρασαν» σε βάρος του μεταλλεργάτη ακριβώς την ίδια μέρα που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των τριών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι έριξαν τις ευθύνες στον μεταλλεργάτη Β. Καββαδία και σε έναν από τους 8 νεκρούς, τον Κ. Οικονομάκη, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά. Εισαγγελείς και ανακριτές, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη την έκθεση των επιθεωρητών του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Πειραιά, οι οποίοι τεκμηριώνουν ότι οι υπεύθυνοι των επισκευών του πλοίου, εταιρεία και εργολάβοι, δεν είχαν λάβει ούτε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και είναι υπεύθυνοι για την πυροδότηση της πυρκαγιάς και για την εξάπλωσή της, με αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό των 8 νεκρών.

Την ποινική δίωξη του εργάτη καταγγέλλει με διαμαρτυρία της και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ