Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν δικαιώματα

Με πρόσχημα την κρίση, οι εργοδότες βάζουν στο στόχαστρο θεμελιώδεις εργασιακές κατακτήσεις, όπως προκύπτει από καταγγελίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Με το άλλοθι της κρίσης και την ουσιαστική στήριξη που τους παρέχει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, η μεγαλοεργοδοσία των σούπερ μάρκετ προσπαθεί καθημερινά να επιβάλει στους εργαζόμενους τους χειρότερους εργασιακούς όρους, προκειμένου να μη θιγούν και να αυξηθούν τα κέρδη της. Τα κρούσματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, που εκφράζονται με απλήρωτη δουλειά, εντατικοποίηση και τρομοκρατία, καταγγέλλονται καθημερινά από εργαζόμενους στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος με τη σειρά του, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας αντιτάσσει την αναγκαιότητα για οργάνωση στο σωματείο και κοινή δράση όλων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων και του κλαδικού σωματείου, στα σούπερ μάρκετ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ» η εργοδοσία έχει καταργήσει τα ρεπό. Προκειμένου μάλιστα να απαλλαγεί από εργαζόμενους με πολλά χρόνια στην επιχείρηση (15 - 20 χρόνια οπότε «υψηλόμισθοι»), τους αναγκάζει σε συχνές μεταθέσεις, προκειμένου να τους αναγκάσει σε παραίτηση. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί εργαζόμενη με πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσία, που δούλευε σε κατάστημα στη Λ. Ιωνίας και μετατέθηκε στο Μενίδι. Επίσης, από άλλη καταγγελία και στοιχεία του συλλόγου προκύπτει ότι η εργοδοσία αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράφουν ότι εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα, (ενώ στην απόδειξη πληρωμής αποδεικνύεται το αντίθετο), προκειμένου να δικαιολογεί τη μη εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα και πάλι με καταγγελίες εργαζομένων σε καταστήματα του «Βασιλόπουλου», η εργοδοσία μετατρέπει τις συμβάσεις των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (8ωρο), σε μερικής απασχόλησης (6ωρο) και αντίστοιχη βέβαια μείωση του μισθού. Στα σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ», οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν καθεστώς τρομοκρατίας, ενώ η εργοδοσία επιμένει να απασχολεί εργαζόμενους τις Κυριακές με το πρόσχημα των «ανακαινίσεων».

Η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «ΛΙΝΤΛ» ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι προχωρά σε ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των εργαζομένων με μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Οι εργαζόμενοι, πάντως, και το σωματείο απαντούν στις δήθεν «φιλεργατικές» κινήσεις της εταιρείας με το αίτημα για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, να μπει τέρμα στο καθεστώς της 6ωρης απασχόλησης που ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην επιχείρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψίχουλα οι αυξήσεις μπροστά στον πληθωρισμό και τον τζίρο της εταιρείας (2022-11-30 00:00:00.0)
Παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας (2020-10-06 00:00:00.0)
Απόλυση τρίτεκνης μητέρας (2012-01-06 00:00:00.0)
Κουπόνια αγορών αντί για μισθό! (2008-01-16 00:00:00.0)
Εργαζόμενη προπηλακίστηκε επειδή έκανε διάλειμμα! (2006-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ