Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα υπέρογκα τιμολόγια φυσικού αερίου

Πολλαπλάσιο το κόστος για τους χρήστες στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα των τιμολογίων του φυσικού αερίου στην Β.Ελλάδα, με αφορμή τις καταγγελίες κατοίκων που επέλεξαν τη λύση του φυσικού αερίου, αλλά όπως διαπιστώνεται καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά όχι μόνο σε σχέση με όσα προσδοκούσαν όταν έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή, αλλά και συγκριτικά με τους χρήστες πετρελαίου θέρμανσης. Την Ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης, την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής και ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται:

«Eντονη είναι η διαμαρτυρία των καταναλωτών φυσικού αερίου Λάρισας και Βόλου διότι πληρώνουν πολύ ακριβά το φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά, σε αντίθεση μάλιστα με τις πολύ χαμηλές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές της Αττικής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλίας (ΕΠΑ Θεσσαλίας), αυτό οφείλεται στη σύμβαση που υπογράφτηκε το έτος 2000 μεταξύ ΕΠΑ Θεσσαλίας και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), σύμφωνα με την οποία το κόστος αγοράς αερίου διαμορφώνεται κάθε τρίμηνο και ακολουθεί με χρονική υστέρηση την τιμή του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα είναι για τους Θεσσαλούς καταναλωτές να προσφερθεί χαμηλή τιμή φυσικού αερίου θέρμανσης από το Μάη και μετά, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που δεν το καταναλώνουν, ενώ θα το έχουν άδικα «χρυσοπληρώσει» όλους τους προηγούμενους μήνες.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μεγάλης ακρίβειας, τέτοιες πρακτικές αποτελούν πρόκληση, γιατί επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες της περιοχής. Είναι το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και της λειτουργίας ακόμη και των κρατικών επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ρίχνοντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα».

Ο υπουργός ερωτάται: «Tι μέτρα θα πάρει για να αρθεί αναδρομικά αυτή η αδικία, σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών ελέγχονται ουσιαστικά από το Δημόσιο, στο οποίο ανήκει η πλειοψηφία των μετοχών».

Η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται ολίγον ...έκπληκτη, ολίγον αναρμόδια και αποφασισμένη να μην παρέμβει για το θέμα! Ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης έστειλε χτες ...επιστολή σχετικά με το θέμα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία δηλώνει ότι το υπουργείο «παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις ΕΠΑ όσο και τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι και βασικός τους μέτοχος»! Με την επιστολή, ζητά «παρά τις εξηγήσεις των ΕΠΑ» (τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της Θεσσαλονίκης όπου παρατηρείται ανάλογο πρόβλημα) την άποψη της ΡΑΕ «για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή τη διαφορά τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, για τυχόν θέματα παράβασης όρων της από 31/8/2000 Αδειας Διανομής αερίου που κατέχουν». Δεν παραλείπει να ζητήσει ...άποψη και για τυχόν μέτρα «για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ