Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι.Β. Στάλιν «Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ (Μπ) της ΕΣΣΔ» (Πρόκειται για την ομιλία του Στάλιν στην Ολομέλεια της ΚΕ και της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΚ-Μπολσεβίκικο της ΕΣΣΔ, στις 22/4/1929. Ομιλία που αφορούσε στο ξεπέρασμα της ΝΕΠ και στην ανάπτυξη της κολεκτιβοποίησης, της εκβιομηχάνισης, την εξάλειψη των κουλάκων και το σχεδιασμό του πρώτου πεντάχρονου πλάνου).

- Καστανιώτης: Αντώνης Σαμαράκης «Ποιήματα» (Ο Αντ. Σαμαράκης κατέλιπε και αρκετά ποιήματα. Την έκδοση, με πρόλογο και επιμέλεια του Θανάση Θ. Νιάρχου κοσμούν σχέδια των Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Σοφιανού, Γιάννη Μπουτέα). Δημήτρης Γκιώνης «Εμένα μου λες...» (νέο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου, με σύντομες, ακόμα και μιας φράσης ρήσεις για ποικίλα ανθρώπινα και κοινωνικά φαινόμενα). Αύγουστος Κορτό «Ο αφανισμός του Νίκου» (μυθιστόρημα). Αριστοφάνη «Ορνιθες», «Ειρήνη», «Βάτραχοι» (ελεύθερη διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου, με οδηγίες για σχολικές παραστάσεις με αυτά τα έργα). Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου «Υπόθεση Γκράνιν: η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο (Η δίκη της "Επιθεώρησης Τέχνης" το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου)» (ιστορική μελέτη περί του υπομνήματος του υπεύθυνου του περιοδικού, Κ. Κουλουφάκου, στην καθοδήγηση της ΕΔΑ για τη δημοσίευση στο περιοδικό του διηγήματος του σοβιετικού Ντανιήλ Γκράνιν «Η σιωπή»). Περικλής Σφυρίδης «Παραφυάδες ΙΙ (κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκριτικές 1999-2008)» (εισαγωγή, ανθολόγηση, επιμέλεια Σωτηρίας Σταυρακοπούλου).

- «Αγρα»: Μπερνάρ - Μαρί Κολτές «Ρομπέρτο Τσούκο», «Ταμπατάμπα», «Ενα υπόστεγο, στη Δύση» (μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης. Τρία θεατρικά έργα του πρόωρα χαμένου δραματουργού). Γ.Τζ. Σέμπαλντ «Η φυσική ιστορία της καταστροφής» (μετάφραση Γιάννης Καλιφατίδης). (Διαλέξεις του Γ. Τζ. Ζέμπαλντ για την καταστροφή της Γερμανίας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη σχέση της γερμανικής λογοτεχνίας με αυτή την καταστροφή). Γεωργία Τριανταφυλλίδου «Δικαίωμα προσδοκίας» (ποιήματα).

- «Ολκός»: Ανρί Τρουαγιά «Πάστερνακ» (μετάφραση Μαρία Μέντζου. Ο Γάλλος βιογράφος μεγάλων Ρώσων συγγραφέων βιογραφεί τον Μπόρις Πάστερνακ, από τα παιδικά του χρόνια, τη γνωριμία του με σπουδαίους δημιουργούς - λ.χ. Τολστόι, Σιριάμπιν, Ρίλκε. Εξετάζει τις επιρροές που του άσκησαν ο ζωγράφος πατέρας και η πιανίστα μητέρα του. Το ποιοτικό, μεταφραστικό και πεζογραφικό έργο του και τη βράβευσή του με το «Νόμπελ»).

- «Μεταίχμιο»: Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ «Το βαμμένο πέπλο» (μετάφραση Τρισεύγενη Παπαϊωάννου. Μυθιστόρημα στη σειρά «Αριστουργήματα του 20ού αιώνα»). Φρανσουά Μπεγκοντό «Ανάμεσα στους τοίχους» (μετάφραση Μαριλένα Κοραντζάνη. Μυθιστόρημα που έγινε και ταινία). Ιαν Ράνκιν «Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους» (μετάφραση Αλεξάνδρα Κονταξάκη. Αστυνομικό μυθιστόρημα). Γιώργος Νομισέν (ψευδώνυμο του Φίλιππου Δρακονταειδή) «Ο δολοφόνος διαφεύγει» (αστυνομικό μυθιστόρημα, στη σειρά «Μια αστυνομική ιστορία κάθε μήνα»). Νικήτας Παρίσης «Τα κόκκινα στραγάλια» (διηγήματα). Οσκαρ Ουάιλντ «Το αστερόπαιδο» (διασκευή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, παιδικό βιβλίο).

- «Στοχαστής»: Ζ. Α. Μπριγιά - Σαβαρέν «Η γαστρονομία ως καλή τέχνη (Η φυσιολογία της γεύσης)» (μετάφραση, πρόλογος, σχόλια Δάφνη Ανδρέου. Το έργο - κλασικό στο είδος του - πρωτοκυκλοφόρησε το 1825 και έγινε ο «δωδεκάλογος» των γαστρονόμων).

- «Εστία»: Αλέκος Παπαδόπουλος «Τα βήματα του Εστερναχ (Η Ελλάδα μετά το 2010)» (οικονομικο-πολιτικό βιβλίο).

- Σάκκουλας: Σπύρου Ψυχομάνη «Τραπεζικό Δίκαιο» (ανάλυση, ερμηνεία του δικαίου των τραπεζικών συμβάσεων. Στ΄ έκδοση).

- «Εμπειρία Εκδοτική»: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη «Το θέμα και το θύμα (Γλώσσα, εκπαίδευση και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας)» (μελέτη για την εμπορευματοποιημένη, κεφαλαιοκρατική δομή και λειτουργία πολλών ΜΜΕ και τις επιπτώσεις της στην ιδεολογική, μορφωτική, γλωσσική, αισθητική διαμόρφωση των μαζών). Αρίστος Κατσής «Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή» (ιστορική μελέτη).

- «Ιανός»: Περικλής Χειλάς «Ερωτιδέας» (η νέα στιχουργική, συνθετική και δισκογραφική δουλειά του Π. Χειλά. Περιέχεται και το CD, στο οποίο συνεργάστηκαν οι μουσικοί Τάκης Φαραζής, Voislav Ivanivich, Πέτρος Βαρθακούρης, Μιχάλης Πορφύρης, Γιάννης Φλωράς, Διονύσης Βαρβιτσιώτης. Τραγουδούν Π. Χειλάς, Σόνια Θεοδωρίδου).

- Δήμος Ιλίου: «Λογοτεχνικές διαδρομές 2. Ελλάδα - Ιρλανδία» (συνάντηση των ποιητών Νάνου Βαλαωρίτη, Τάσου Δενέγρη, Δημήτρη Λιάκου με τους Ιρλανδούς Πάτρικ Τσάπμαν, Σούζαν Μίλαρ Ντιμάρς, Κέβιν Χίγκινς στις 12/12/2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου. Η ελληνοαγγλική έκδοση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ποιήματα των προαναφερόμενων ποιητών και σύντομα βιογραφικά τους).

- «Εταιρεία Ικαριακών Μελετών» (ιστορικοαρχαιολογικό περιοδικό της εταιρείας. Τεύχος 6).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ