Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Καρατομούν δικαιώματα στο όνομα της κρίσης

Απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και απλήρωτα δεδουλευμένα είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της περιοχής

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Κατσίκης» για τα δεδουλευμένα τους, τον περασμένο Δεκέμβρη
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Κατσίκης» για τα δεδουλευμένα τους, τον περασμένο Δεκέμβρη
Απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και πετσόκομμα της εργασίας είναι οι επιπτώσεις που βιώνουν όλο και πιο έντονα οι εργαζόμενοι και στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, σε εργοστάσια και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στο εμπόριο και άλλους κλάδους, καταγράφονται με τον έναν ή άλλον τρόπο μεθοδεύσεις και σχεδιασμοί σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, με σταθερή επιδίωξη να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι 90 περίπου εργαζόμενοι στην «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΕ», μετά από πολύμηνο αγώνα κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Παραμένουν ωστόσο σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας για καταβολή των δεδουλευμένων (Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης) με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Μάρτη.

Στο Δήμο Ανακτορίου η διοίκηση της «Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας ΑΕ ΟΤΑ», στην οποία πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ), προτείνει σε εργαζόμενους των ΚΔΑΠ, στη Βόνιτσα, μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης με συμβάσεις αναδρομικού χαρακτήρα από 1/9/08 έως και 31/7/09, μέσα από την οποία μειώνεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 40 σε 25 ώρες, με μείωση και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Στο εργοστάσιο γυψοσανίδας «ΚΝΑΟΥΘ» η εργοδοσία έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική εκ περιτροπής άδεια, ενώ χωρίς δουλειά έμειναν από αρχές του χρόνου 5 μόνιμοι εργαζόμενοι και άλλοι 15 περίπου εποχιακό προσωπικό που απασχολούνταν στα σφαγεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, τα οποία νοικιάστηκαν σε ιδιώτη.

Σε Λευκάδα και Θεσπρωτία

Στη Λευκάδα «λουκέτο» έβαλε τον περασμένο Νοέμβρη η επιχείρηση μεταποίησης και εμπορίας αλιευμάτων «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ», πετώντας στο δρόμο 16 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες που βρίσκονταν κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η εργοδοσία μετέφερε και συγχώνευσε τις δραστηριότητές της σε παρακείμενη μονάδα στο Αίγιο. Αλλοι 45 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κοινωνικές δομές του Δήμου Λευκάδας παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στη Θεσπρωτία απλήρωτοι παραμένουν από τον περασμένο Αύγουστο οι περίπου 80 εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσπρωτίας (ΕΑΣΘ). Ολο αυτό το διάστημα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να «καλύψουν» ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης με ...κουπόνια, καθώς ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ που διαθέτει η Ενωση και το κόστος των προϊόντων που αγοράζουν αφαιρείται από τα χρωστούμενα! Απλήρωτοι παραμένουν και οι σχολικοί φύλακες. Στην Κέρκυρα αυξήθηκαν οι απολύσεις το τελευταίο διάστημα στο χώρο του εμπορίου από τη μεγαλοεργοδοσία, πετώντας στο δρόμο ακόμη και εργαζόμενες μητέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ