Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Με δικομματική σφραγίδα το έγκλημα

Ανυπόστατοι και παραπλανητικοί ισχυρισμοί από την κυβέρνηση για δήθεν οφέλη από την «αποκρατικοποίηση

Τη «σφραγίδα» της ΝΔ και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ φέρει το τελεσθέν έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, το οποίο αφορά την παράδοση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στη MIG του Α. Βγενόπουλου.

Η συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την εξαγορά του ομίλου ΟΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, εγκρίθηκε ήδη από τον «Επίτροπο Παρακολούθησης» των Βρυξελλών, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται και η τυπική της έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα αξιοσημείωτα της συμφωνίας είναι ότι δεν αποκλείει την ύπαρξη νέου ιδιοκτήτη του ομίλου ΟΑ, εάν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή κυβέρνησης και MIG. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση παρέχει στον Α. Βγενόπουλο τη δυνατότητα μεταπώλησης του ομίλου ΟΑ σε καλύτερη τιμή από αυτήν που συμφώνησε να τον αγοράσει (177,2 εκατ. ευρώ). Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης, χωρίς να εκδηλωθεί άλλο ενδιαφέρον, η MIG υποχρεούται να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας πτητικού έργου για περίοδο 12 μηνών. Με απλά λόγια, αυτό που έχει «πετύχει» η κυβέρνηση είναι η πιστή εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προβλέπει την κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στις αερομεταφορές.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση που του παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανή, ισχυρίστηκε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης συναντά όλο και μεγαλύτερη αποδοχή», προβάλλοντας ταυτόχρονα το ανυπόστατο και παραπλανητικό επιχείρημα περί δήθεν οφέλους του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων από την «αποκρατικοποίηση της ΟΑ». Ο Κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πλήρη κάλυψη» που παρέχει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΑ. Και κατά την κυβέρνηση «πλήρης κάλυψη» σημαίνει απόλυση 8.000 εργαζομένων και ...έκκληση στο νέο ιδιοκτήτη να προσλάβει ορισμένους με όρους και κανονισμούς αγοράς! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από σήμερα κιόλας η MIG αναμένεται να δημοσιεύσει αγγελίες για την προκήρυξη προσλήψεων στις νέες εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνταντίνου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Παπουτσής, επανέλαβαν χτες τη θέση για λειτουργία της ΟΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, με στρατηγική συμμαχία με διεθνή αερομεταφορέα και πρόσθεσαν ότι σε αυτήν τη βάση θα κρίνουν τη συμφωνία όταν δημοσιοποιηθεί.

Το ΚΚΕ

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης - MIG, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με τη συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την Ολυμπιακή ολοκληρώνεται ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι μόνο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Συνένοχοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συστηματικά εργάστηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση και από τη θέση της κυβέρνησης και συναινώντας από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», τα οποία στήριξαν το καθεστώς απελευθέρωσης των αερομεταφορών που δημιούργησε τους όρους για κυριαρχία στις αερομεταφορές των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί καμιά δικαιολογία, κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης. Καμιά σημασία δεν έχει η εθνικότητα του επιχειρηματία που θα εκμεταλλεύεται την Ολυμπιακή. Η ιδιωτικοποίησή της ανεξάρτητα από το τίμημα και τον επιχειρηματία, έχει τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες.

Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Καλεί τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές να οργανώσουν την πάλη τους αποφασιστικά, διεκδικώντας κοινωνικοποίηση όλων των εταιρειών στις αερομεταφορές και συγκρότηση ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μόνο έτσι θα διασφαλίζονται τα σύγχρονα εργασιακά τους δικαιώματα, φθηνές και ασφαλείς αερομεταφορές για το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ