Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙA ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ανησυχίες για επιστροφή στις «ταραχές»

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Οσο η Βόρεια Ιρλανδία θα βρίσκεται υπό βρετανική διοίκηση δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στη βία, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Κίνημα Κυριαρχίας των 32 Κομητειών» που φέρεται ότι είναι το πολιτικό σκέλος του Αληθινού IRA, οργάνωσης που έχει αποσχισθεί από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό και πραγματοποίησε την επίθεση στο βρετανικό στρατόπεδο Μασαρέν στο Αντριμ του Ολστερ, ταράζοντας τα «θολά» νερά της εύθραυστης «ειρήνευσης». Δύο ημέρες αργότερα, μια άλλη οργάνωση, ο IRA-Συνέχεια (Continuity) ανέλαβε την ευθύνη για το φόνο αστυνομικού στο Κρέγκαβον.

«Εάν η διαμάχη στην Ιρλανδία πρέπει να τελειώσει μια και καλή, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη βρετανική διεκδίκηση της κυριαρχίας στις έξι κομητείες», ανέφερε σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters, το «Κίνημα Κυριαρχίας των 32 Κομητειών» προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά αναγνωρίζουμε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει πραγματική ισότητα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Η ανακοίνωση της οργάνωσης κατακρίνει μάλιστα και τις δηλώσεις του Μάρτιν ΜακΓκίνες, στελέχους του Σιν Φέιν, νυν αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης και διοικητή του IRA κατά τη δεκαετία του 1970, όπου χαρακτήρισε τα μέλη των ένοπλων ομάδων που έχουν αποσχισθεί από τον IRA ως «προδότες».

Εν τω μεταξύ, οι διοικητές των δύο αστυνομικών δυνάμεων της Ιρλανδίας - της αστυνομίας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της αστυνομικής δύναμης της Βορείου Ιρλανδίας - έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να βρουν κοινή στρατηγική, για να συλλάβουν τα πρώην μέλη του IRA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ