Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οι βόμβες συνταράσσουν την πρωτεύουσα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μια δεύτερη σειρά βομβιστικών επιθέσεων, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, συγκλόνισε χτες την πρωτεύουσα Τεχεράνη, δύο μόλις μέρες μετά τις εκρήξεις που πιστεύεται ότι προέρχονταν από όλμους και σημειώθηκαν το Σάββατο σε στρατώνες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, IRNA.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απανωτές εκρήξεις συντάραξαν τα βόρεια προάστια της Τεχεράνης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για το είδος των εκρήξεων, αλλά μόνο ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Μόλις λίγες ώρες πριν από το δεύτερο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων που έπληττε την Τεχεράνη, οι Αρχές του Ιράν ανακοίνωναν τη σύλληψη μελών της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης των εξόριστων Ιρανών «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που έχει την έδρα της στο Ιράκ, και που με ανακοίνωση, με την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για δύο επιθέσεις με όλμους εναντίον αρχηγείων της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας των «Φρουρών της Επανάστασης». Η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι σε συντονισμένη επιχείρηση μυστικοί πράκτορες συνέλαβαν αρκετούς Μουτζαχεντίν Χαλκ, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον αριθμό των συλληφθέντων και επίσης κατάσχεσε όλμους 60mm και τα ανάλογα πυρομαχικά.

Οσον αφορά στην ίδια την επίθεση του Σαββάτου, όπως ανέφερε το IRNA, όλμοι έπληξαν περιοχές γύρω από ένα αθλητικό συγκρότημα της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται μια βάση των «Φρουρών» και δεν υπήρξαν θύματα. Πάντως, η ανακοίνωση των Μουτζαχεντίν Χαλκ από το Παρίσι υποστηρίζει ότι «ορισμένοι» από τους άνδρες των «Φρουρών της Επανάστασης» σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Οσο για τους Μουτζαχεντίν Χαλκ έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές παρόμοιες επιθέσεις στο Ιράν, όπως αυτής κατά του Προέδρου Χαταμί το Φεβρουάριο, στο ίδιο το προεδρικό γραφείο, όπου όμως ήταν ανεπιτυχής, καθώς ο Χαταμί την ώρα εκείνη δε βρισκόταν εκεί. Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση, που στελεχώνεται από Ιρανούς που διαβιούν εξόριστοι στο εξωτερικό, όπως υποστηρίζει στόχος της δράσης της είναι η ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και για το λόγο αυτό οι στόχοι των επιθέσεων είναι κατά κύριο λόγο «στρατιωτικοί» ή «νευραλγικής σημασίας», όπως στρατώνες, αστυνομικά τμήματα αλλά και κυβερνητικά γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ