Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγανάκτηση για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ και τη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ) πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Την ίδια ώρα η κυβερνητική επιτροπή συνεδρίαζε για να αποφασίσει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΕΥΑΘ ΑΕ, ολοκληρώνοντας το έγκλημα που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μετατροπή της σε ΑΕ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Σε πάλη για «νερό φθηνό, υγιεινό, αποκλειστικά δημόσιο αγαθό» καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: «Σήμερα, χωρίς καμιά αναμονή, αποφασιστικά, πρέπει οι εργαζόμενοι όχι μόνο στην ΕΥΑΘ αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης να αντιδράσουν. Μαζί και οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιτάχθηκαν σ' αυτή την πολιτική. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, δημοτικές κινήσεις, λαϊκοί φορείς, όλος ο λαός της Θεσσαλονίκης πρέπει να ξεσηκωθούν συντονισμένα, γιατί: Νερό στα χέρια του ιδιώτη σημαίνει ότι ένα φυσικό αγαθό γίνεται πανάκριβο και κακής ποιότητας εμπόρευμα. Ο κίνδυνος για την τσέπη και την υγεία των καταναλωτών είναι άμεσος».

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με στόχο να εξασφαλίσει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Και καλεί το λαό να παλέψει για νερό κάτω από δημόσιο - λαϊκό έλεγχο και διαχείριση με την καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως ανακοίνωσε η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», θα φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του προβλήματος και την οργάνωση της αντίστασης του λαού της πόλης.

ΚΟΘ του ΚΚΕ: ΕΥΑΘ λαϊκή περιουσία

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η θέση και η δράση του ΚΚΕ βασίζεται στο γεγονός ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να γίνεται εμπόρευμα. Η παροχή του στο λαό πρέπει να γίνεται σε χαμηλές τιμές και να διασφαλίζεται η ποιότητά του. Η μόνη λύση είναι να αποτελέσει η ΕΥΑΘ λαϊκή περιουσία στο πλαίσιο ενός ενιαίου, δημόσιου οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Για μια τέτοια λαϊκή οικονομία και εξουσία μάχεται το ΚΚΕ».

Συνεχίζεται η κερδοφορία

Οπως αποδείχτηκε, τα τεράστια κέρδη της ΕΥΑΘ ΑΕ, που βγήκαν από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, «έστρωσαν» το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και αύξησαν το ενδιαφέρον του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Τη διατήρηση και αύξηση αυτής της κερδοφορίας επιβεβαίωσε χτες η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ. Οπως ανακοίνωσε, ο τζίρος της εταιρείας από 70,1 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθε στα 75,919 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%. Τα μεικτά κέρδη από 24,343 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 31,226 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση 28,28%. Τα προ φόρων κέρδη από 17,487 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 21,199 εκατ. ευρώ πέρσι, αυξημένα κατά 25,81%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη από 12,741 εκατ. ευρώ το 2007 διαμορφώθηκαν στα 15,115 εκατ. ευρώ, με άνοδο 18,62%. Τα κέρδη ανά μετοχή από 0,3427 ευρώ ανά μετοχή το 2007 ανήλθαν στα 0,4168 ευρώ ανά μετοχή το 2008, σημειώνοντας αύξηση 21,62%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ