Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Βαρυχειμωνιά» για τους λαούς

Ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

«Αρνούμαστε να γίνουμε εργαλεία προπαγάνδας των ψεμμάτων της πλουτοκρατίας, των αντιδραστικών "αξιών" της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και του αντικομμουνισμού».

Τα παραπάνω ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών με αφορμή το πρόγραμμα «Ανοιξη της Ευρώπης» που υλοποιείται από 25 Μάρτη μέχρι 9 Μάη στα σχολεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και μαθήματα προπαγανδιστικά της ΕΕ με σύνθημα «Οι ιδέες κινούν την Ευρώπη» και όπως διευκρινίζει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, «εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ετος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας που ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, το ΛΑ.Ο.Σ. (Τ6-0417/20080, 23/9/2008). Βασική του ιδέα είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας για να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική οικονομία, να αυξηθεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, δηλαδή η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης».

«Επιδιώκουν να σβηστεί από τη μνήμη των λαών, να μη μάθει η νεολαία ότι η 9η Μάη είναι η μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, η μέρα που σφραγίζει το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και επισημαίνει πως «η νεολαία δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάσει για την "άνοιξη της Ευρώπης", για την ΕΕ του ιμπεριαλισμού, του κεφαλαίου, του αντικομμουνισμού, των πολέμων, της οικολογικής καταστροφής, της καταστολής, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συντονισμό των προσπαθειών εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, με πολύμορφες παρεμβάσεις και ειδικά καλεί τους εκπαιδευτικούς:

«- Να απέχουν από τη φιέστα που στήνεται για τον εορτασμό της ίδρυσης της ΕΕ. Να παρθούν αποφάσεις ανάκλησης της συμμετοχής σε κάθε σύλλογο διδασκόντων. Να υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων.

- Να ορθώσουν το επιστημονικό και ηθικό τους ανάστημα, διδάσκοντας την αλήθεια για την ΕΕ. Να αναδείξουν ότι η "άνοιξη της Ευρώπης" είναι στην ουσία "βαρυχειμωνιά για τους λαούς".

- Να μιλήσουν στους μαθητές για το χαρακτήρα της ΕΕ, την αντιδραστική πολιτική της. Υπάρχει γόνιμο έδαφος. Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έχουν πείρα, ζουν τα προβλήματα των γονιών τους που δημιουργεί η ΕΕ».

Καταγγελία από τους γονείς

Αντίστοιχη καταγγελία για την «άνοιξη της Ευρώπης», έχει βγάλει και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια εντείνεται η προσπάθεια να εξωραϊστεί στα μάτια των μαθητών και των εκπαιδευτικών η ΕΕ. Να κρυφτεί ο αντιδραστικός της χαρακτήρας (...) μπροστά στο σεργιάνι ευρωβουλευτών και βουλευτών στα σχολεία για να διαφημίσουν τον "όμορφο μονόδρομο", οι μαθητές ποτέ δεν θα ακούσουν για τους πολέμους και τις σφαγές των λαών, για την επίθεση που δέχονται εργαζόμενοι και νεολαία τόσο στα εργασιακά όσο και στα κοινωνικά δικαιώματα».

Και οι γονείς δηλώνουν: «Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να γιορτάσουμε την επίθεση στα δικαιώματα, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην παιδεία, την υγεία, τις δημοκρατικές ελευθερίες». Καλούν τις Ενώσεις και τους συλλόγους τους να αντισταθούν, διοργανώνοντας εκδηλώσεις για τον πραγματικό εορτασμό της 9ης Μάη, μέρας αντιφασιστικής νίκης των λαών, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και των υποστηρικτών της, ενώ καλούν και τους εκπαιδευτικούς, να αρνηθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ