Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Παραμένουμε στο συγκρότημα της Πατησίων

Ως απλή «ανταλλαγή απόψεων» εκλαμβάνει τη συζήτηση περί εξολοκλήρου μεταφοράς του Πολυτεχνείου από την Πατησίων στου Ζωγράφου, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κ. Μουτζούρης, τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός αρμόδιος να αποφασίσει για ένα τέτοιο θέμα είναι το ίδιο το Πολυτεχνείο. Και στην προκειμένη περίπτωση, η απόφαση της Αρχιτεκτονικής σχολής που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ είναι ρητή: Παραμένουμε στο συγκρότημα της Πατησίων.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα προέκυψε μετά από πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, να διακοπεί κάθε εκπαιδευτική λειτουργία του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και να μετατραπεί το συγκρότημα σε εκθεσιακό χώρο, πάρκο και μουσείο, πρόταση που στηρίχθηκε τόσο από τον υπουργό Παιδείας, όσο και από τις παρατάξεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, όπου και συζητήθηκε προχτές αυτή η πρόταση. Πρόκειται για άλλη μια ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην αντίληψή τους για τον «πυρήνα» της πόλης ως ένα καθαρά εμπορικό κέντρο με ανάλογη βιτρίνα.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταδίκασε στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε προσπάθεια να σταματήσει η λειτουργία του Πολυτεχνείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Σκανδαλίδη, έγινε με πρόσχημα την αντιμετώπιση της βίας και της δράσης των λεγόμενων «γνωστών - αγνώστων». Το συμβούλιο, δίχως να πάρει καμιά απόφαση, δέχτηκε την πρόταση του δημάρχου να περιμένει την απάντηση των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ στην επιστολή Σκανδαλίδη.

Χτες, εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών ΕΜΠ και Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), μαζί με τον νυν και πρώην προέδρους της Αρχιτεκτονικής Σχολής, έδωσαν συνέντευξη τύπου για να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για το θέμα. Η απάντηση των αρχών του ΕΜΠ για τα όσα κρύβονται πίσω από την παραπάνω πρόταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι αποτελεί υποκρισία να ταυτίζεται το άσυλο με τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα που εμφανίζονται στην πόλη με τις εκφράσεις που είδαμε κυρίως από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα και ότι επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σ' αυτά τα προβλήματα, «ανέξοδα και επικοινωνιακά». Για την επιστολή Σκανδαλίδη που έχει δεχτεί εδώ και καιρό, ο πρύτανης του ΕΜΠ είπε ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει απόψεις.

Υπερασπίστηκαν την εκπαιδευτική λειτουργία

Οι εκπρόσωποι της Αρχιτεκτονικής εξήγησαν ότι υπάρχουν ειδικότεροι λόγοι για τη σπουδή του αρχιτέκτονα που επιβάλλουν οι σχολές αυτές να λειτουργούν στην καρδιά του αστικού χώρου. Εφεραν παραδείγματα από αντίστοιχες σχολές των ΗΠΑ που λειτουργούσαν εκτός αστικών χώρων και τώρα αναγκάζονται να ανοίξουν παραρτήματα μέσα στις πόλεις. Είπαν ότι το συγκρότημα αποτελεί κληροδότημα που επιβάλλει τη λειτουργία του ως εκπαιδευτικού χώρου και για να αλλάξει η χρήση του απαιτείται συναίνεση που ξεκαθάρισαν ότι δεν παρέχουν. Υπερασπίστηκαν επίσης, το δικαίωμα να στεγάζουν τις σπουδές στο ανακαινισμένο κτίριο Αβέρωφ που η υψηλή του αρχιτεκτονική ποιότητα είναι πηγή γνώσης και «διαρκής υπενθύμιση του ανθρωποκεντρικού κοινωνικού νοήματος της αρχιτεκτονικής, που σήμερα δυστυχώς τείνει να εκλείψει», όπως είπαν. «Αστοχα επιβάλλεται να μετατραπεί η σχολή από πνευματικό ίδρυμα σε "μεταφερόμενο σκεύος", αλλά και σε εργαλείο για το πολιτικό παιχνίδι», είπε ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής.

Αντίστοιχα, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ είπε ότι στο συγκρότημα στεγάζεται η διοίκηση του ιδρύματος, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και το παραδοσιακό τυπογραφείο της ΑΣΚΤ, που μεταφράζεται σε καθημερινή ζωντανή λειτουργία πάνω από 100 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ