Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Μόνο στο σοσιαλισμό ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Το ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης και η οργάνωση της εργατικής και λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό, αλλά και οι ευρωεκλογές ήταν τα θέματα της 13ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Απρίλη.

Στην Ολομέλεια εγκρίθηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης που θέτει το κόμμα μπροστά στην πρόκληση της ανάπτυξης μιας ευρείας πολιτικής επίθεσης εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης. Ανάμεσα στα άλλα, «το συγκεκριμένο σχέδιο καταγγέλλει ξεκάθαρα πως το καπιταλιστικό σύστημα είναι το μόνο που ευθύνεται για την κρίση και πως μέσα σ' αυτό το σύστημα δεν υπάρχει διέξοδος για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Χρειάζεται να ξεσκεπαστούν οι κοινωνικοί, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί πράκτορες που επιδιώκουν να ξεπεραστεί η κρίση μέσα στο ίδιο το σύστημα». Επιπλέον, η ανάδειξη του σοσιαλισμού ως του μόνου δρόμου για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκεται επίσης στις προτεραιότητες του σχεδιασμού.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας θα συμμετάσχει σ' αυτές, προτείνοντας «μια εκλογική εναλλακτική δράση σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση - ως οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα της ολιγαρχίας - είναι μια δημιουργία ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών».

«Η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται, όλα τα ινστιτούτα της και τα Σώματά της υπάρχουν για να παγιωθεί ως δομή της κυριαρχίας της ολιγαρχίας», τονίζεται. Και γι' αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας «ξεκάθαρα προτείνει την αποδέσμευση της Ισπανίας από την ΕΕ. Αντιτασσόμαστε στην αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, απαιτούμε την αποκατάσταση της νομισματικής και εδαφικής ακεραιότητας και γι' αυτό το λόγο ζητάμε και την αποδέσμευσή μας από το Ευρώ, το ΝΑΤΟ, καθώς και το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός μας, καταγγέλλουμε την Συνθήκη Σένγκεν και το κλείσιμο των συνόρων και απαιτούμε την ελεύθερη μετακίνηση των εργατών, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς και όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, και απαιτούμε θέσεις εργασίας ή κοινωνική βοήθεια για όλους».

Καταλήγοντας, η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας σημειώνει πως «με το πρόγραμμά μας τασσόμαστε αντιμέτωποι στο κυρίαρχο σύστημα» και τονίζει πως «οι στόχοι και η αγωνιστική μας δύναμη θα αναπτύξουν μια εναλλακτική πρόταση, η οποία καθημερινά θα διευρύνεται σε διάφορα κοινωνικά στρώματα και πως η εργατική τάξη θα ενωθεί με αυτούς, που, σε συνθήκες της κρίσης, θα στρέψουν τις προσδοκίες τους προς βαθιές πολιτικές αλλαγές. Μόνο στο σοσιαλισμό ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ