Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Δικομματική δέσμευση για στήριξη των επιχειρήσεων
  • Παράνομη η προστασία των εργαζομένων από την ασυδοσία του κεφαλαίου, λέει η κυβέρνηση
  • Διαφορετική ...ρύθμιση ζητάει το ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενο, πάντως, τις αξιώσεις των επιχειρηματιών

Στη λογική ότι η καπιταλιστική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις γι' αυτούς που την προκάλεσαν, άρα να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις τόσο των εκπροσώπων της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε ημερίδα για την επιχειρηματικότητα με τίτλο «Ευ επιχειρείν, κρίση: προβλήματα και ευκαιρίες», επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο δικομματισμός δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε επιλογή για τον λαό. Αντίθετα, αποτελεί εγγύηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου και βέβαιη συσσώρευση νέων βαρών για τα λαϊκά στρώματα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έκανε σαφές ότι η στήριξη των επιχειρήσεων είναι χρέος με πολλαπλάσια σημασία αυτή την περίοδο. Υποστήριξε, αυθαίρετα, ότι «όλοι συμφωνούν» πως οι «δυναμικές» επιχειρήσεις είναι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και ότι αντιστρέφεται η τάση να αντιμετωπίζεται με καχυποψία η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Η θεωρία της κρίσης - «ευκαιρία», κυριάρχησε στην εκδήλωση για τους επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά στερούνται οποιασδήποτε «ευκαιρίας», καταδικασμένοι από την πολιτική που εμφανίζει την πριμοδότηση του επιχειρηματικού κέρδους ως διέξοδο και σωτηρία. Κι ενώ περίσσεψαν οι τοποθετήσεις για την «ανάγκη» στήριξης των επιχειρήσεων και μάλιστα των «δυναμικών», το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Γ. Οικονόμου, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο περιορισμού της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών στη διαμόρφωση των τιμών, λέγοντας ότι «οι πολίτες για όλα απαιτούν μια ιδιότυπη προστασία. Προστασία που, πολλές φορές, είναι αδύνατο, μην πω και παράνομο, να εφαρμοστεί με τον τρόπο που οι περισσότεροι εννοούν. Ετσι, πολλές φορές, το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με την απαίτηση να προστατέψει τους πάντες από τα πάντα, με αποτέλεσμα τελικά να μη μπορεί να βοηθήσει κανέναν».

Το τελευταίο δεν είναι απόλυτα ακριβές, όχι μόνο λόγω της γενικότερης τοποθέτησης υπέρ του επιχειρείν στην εκδήλωση, αλλά και επειδή λίγο πριν, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης είχε επαναλάβει στην ομιλία του συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, ξεκινώντας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας, υποσχόμενος στήριξη των επενδύσεών τους, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Προανήγγειλε επίσης χρηματοδοτήσεις ύψους 1,26 δισ. ευρώ μέχρι το φθινόπωρο, σε επενδυτικά σχέδια μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ, το οποίο προβλέπει συνολικά χρηματοδοτήσεις 3,2 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά, είναι βεβαίως τα «ψιλά» της υπόθεσης, σε μια περίοδο που στο όνομα της κρίσης η κυβέρνηση επιδίδεται σε αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων υπέρ των μεγαλοεπιχειρήσεων με δεκάδες δισ. ευρώ να διοχετεύονται ποικιλοτρόπως προς αυτές. Οπότε, κάποιοι βοηθιούνται τελικά από αυτή την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Γ. Οικονόμου παραδέχτηκε εμμέσως ότι η προστασία του καταναλωτή έρχεται σε αντίθεση με την στήριξη των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους και πολιτικές που θα ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας του καταναλωτή, στήριξης της αγοραστικής του δύναμης, αλλά και υποστήριξης του επιχειρηματικού ιστού της χώρας». Μια δήλωση παραπλανητική και ανεδαφική, καθώς το συμφέρον της μιας πλευράς έρχεται σε σύγκρουση με το συμφέρον της άλλης, των πλουτοκρατών, που δεν έχουν καμία διάθεση να υποστούν μείωση των κερδών τους.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στην γνωστή λογική της καλύτερης διαχείρισης, με πλήρη αποδοχή των αναγκαιοτήτων που προβλήθηκαν υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σ' αυτή τη βάση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, τάχθηκε υπέρ των ρυθμίσεων για την λειτουργία των αγορών, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την δημαγωγική φύση του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν αυτό που επί των κυβερνήσεών του προώθησε σε εξαιρετικό βαθμό τις ...απελευθερώσεις των αγορών και την αναίρεση των όποιων ρυθμίσεων προστασίας από αυτές, είχαν θεσπιστεί. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε σημαντική συμβολή στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, από τη θέση του στο τότε υπουργείο Εμπορίου. Βεβαίως, οι ρυθμίσεις που εννοεί το ΠΑΣΟΚ έχουν ως κύριο στόχο την καλύτερη στήριξη του επιχειρείν και όχι κάποια οριοθέτηση της δράσης του κεφαλαίου υπέρ των εργαζομένων και του λαού, κάτι που φυσικά δεν ομολογείται ευθέως.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυσης, μέσω συγκεκριμένου και εκτεταμένου προγράμματος, των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του ΠΑΣΟΚ προς τους ενεργειακούς κολοσσούς τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης ενεργειακής βιομηχανίας, προφανώς με τις ανάλογες ενισχύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ