Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τα συμφέροντα πάνω από τη δημόσια υγεία

Οι πορτοκαλεώνες στη Φλόριδα και την Καλιφόρνια καταστρέφονται με γρήγορο ρυθμό τα τελευταία χρόνια από αρρώστιες για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία. Οι μπανάνες τύπου Κάβεντις - δηλαδή του πιο διαδεδομένου είδους - έχουν επίσης πάρει το δρόμο προς την εξαφάνιση λόγω μιας μεταδοτικής ασθένειας. Οι μέλισσες που γονιμοποιούν μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής πεθαίνουν μαζικά. Αλλά τα φυτά και τα ζώα δεν είναι τα μόνα που αρρωσταίνουν εξαιτίας των πρακτικών αγροτικής καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Δεν αργεί να 'ρθεί η σειρά των ανθρώπων.

Το MRSA είναι ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στα αντιβιοτικά. Μόνο το 2005 στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν 95.000 μολύνσεις ανθρώπων από το βακτήριο αυτό, οδηγώντας σε 19.000 θανάτους. Η ασθένεια εμφανίστηκε αρχικά στα νοσοκομεία, κάτω από τη μεγάλη εξελικτική πίεση που ασκεί η χρήση των αντιβιοτικών που γίνεται εκεί. Τώρα όμως, το ανθεκτικό μικρόβιο συναντάται παντού.

Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Οι σύγχρονες κτηνοτροφικές αγροτικές βιομηχανίες εκτρέφουν τα ζώα σε τέτοια κατάσταση συνωστισμού και βρωμιάς, που αν δεν τους έδιναν αντιβιοτικά θα είχαν σοβαρές απώλειες, εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών. Επιπλέον, τα υγιέστερα ζώα κερδίζουν βάρος πιο γρήγορα ή παράγουν περισσότερο γάλα. Γι' αυτό οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή έχουν κάθε λόγο να τα ταΐζουν αντιβιοτικά, ακόμα κι όταν είναι υγιή. Τώρα, τα ανθεκτικά βακτήρια που εμφανίζονται από τη χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία έχουν πια μπει στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Η πρώτη επιστημονική μελέτη που έγινε μετά από δεκαετίες (...) από την έναρξη αυτών των πρακτικών, έδειξε ότι 49% των χοίρων και 45% των εργαζόμενων στα χοιροστάσια των ΗΠΑ είναι φορείς τέτοιων μικροβίων. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, βακτήρια MRSA προερχόμενα από ζώα θεωρούνται υπεύθυνα για το 20% όλων των περιπτώσεων μολύνσεων ανθρώπων από το μικρόβιο στην Ολλανδία.

Τα καπιταλιστικά συμφέροντα στην αγροτική παραγωγή, οτιδήποτε βοηθάει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο, ή σε επίπεδο ομάδας κρατών, μπαίνει πάνω από τη δημόσια υγεία. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι πάνω από τα κέρδη, όσο η παραγωγή εδράζεται στο κυνήγι του κέρδους. Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, δεν μπορεί και δε θέλει να αποφύγει τις πρακτικές αυτές ούτε στην παραγωγή τροφίμων, ούτε πουθενά αλλού. Οι μεμονωμένες φωνές επιστημόνων και ανησυχούντων καταναλωτών δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία. Μόνη λύση είναι η ανατροπή του συστήματος που για να παρατείνει λίγο τη ζωή του είναι ικανό και πρόθυμο να αφαιρέσει τη δική μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «ευρηματικότητα» μιας παλιάς μάστιγας (2014-03-16 00:00:00.0)
Η υγεία στο βωμό του κέρδους (2011-06-19 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι φίλοι (2006-01-15 00:00:00.0)
ΤΑ ΑΦΘΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (2006-01-15 00:00:00.0)
Ο εχθρός ανέκαμψε και προκαλεί (2001-05-27 00:00:00.0)
Εγκληματούν σε βάρος της υγείας του λαού (1998-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ