Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Δείχνει» νέα αντιλαϊκά μέτρα

Επιδότηση της απασχόλησης ζητούν οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας

Λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων «δείχνουν» τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού 2009 το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού απογειώθηκε. Στις πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, μετά τις ευρωεκλογές, θα προχωρήσει στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010. Και το θέμα είναι ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν τις λαϊκές οικογένειες, αφού, κατά δήλωση του Γ. Παπαθανασίου, η ολιγαρχία προστατεύεται...

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού σημείωσαν μηδενική αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, τη στιγμή που οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση 23,1%. Στο δε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 68,5%, ενώ αντίθετα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 273%. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα το α' τρίμηνο να σημειώσει αύξηση 801% σε σχέση με τα επίπεδα ελλείμματος του 2008.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (μετά τις επιστροφές φόρων) το α' τρίμηνο ανήλθαν στα 11.014 εκατ. ευρώ, έναντι 11.032 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2008. Σημείωσαν δηλαδή μηδενική αύξηση.

Οι πιστώσεις δαπανών την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 15.464 εκατ. ευρώ, έναντι 12.381 εκατ. ευρώ πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 23,1%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα 13.021 εκατ. ευρώ (10.934 εκατ. ευρώ το 2008), ενώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους καταβλήθηκαν στους πιστωτές τόκοι ύψους 2.443 εκατ. ευρώ (1.447 εκατ. ευρώ πέρσι).

Από την εκτέλεση του ΠΔΕ α' τριμήνου, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία: Οι εισπράξεις εσόδων ανήλθαν μόλις στα 430 εκατ. ευρώ, έναντι 1.363 το α' τρίμηνο του 2008, ενώ οι καταβολές δαπανών ανήλθαν στα 2.927 εκατ. ευρώ έναντι 785 εκατ. ευρώ το 2008.

Οι μεγαλοβιομήχανοι

Στο μεταξύ, οι μεγαλοβιομήχανοι εντείνουν τις πιέσεις τους προκειμένου να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα χρηματοδοτήσεων με αφορμή την οικονομική κρίση. Το θέμα επανέφερε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρεια Ελλάδας σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, προβλήθηκε η απαίτηση για επιδότηση της απασχόλησης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, με το αιτιολογικό ότι σε πολλούς κλάδους της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα η πτώση φτάνει μέχρι και το 40%, ενώ οι δείκτες της ανεργίας στους περισσότερους νομούς έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ...ασυνέπεια του κράτους που καθυστερεί να καταβάλλει τις βεβαιωμένες οφειλές προς τις επιχειρήσεις, να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων για επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, ενώ αξίωσε να «εξεταστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ, φόρους κτλ. με τις βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου προς αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ