Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μιχαήλ Σαακασβίλι

Ο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι - που πρόσφατα κατάφερε να λήξει μια περίεργη «στάση» που ξέσπασε σε στρατιωτική βάση - έχει διαθέσει τη χώρα, παρά τις αντιδράσεις των λαϊκών οργανώσεων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων της «λυκοσυμμαχίας», με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, κάτω από την ονομασία «Συνεταιρισμός για την ειρήνη».

Στις ασκήσεις, που ξεκίνησαν στις 6 Μάη και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιούνη, παίρνουν μέρος περίπου 1.300 στρατιώτες από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες «σύμμαχες» χώρες, ωστόσο, μια μέρα πριν την έναρξή τους η Αρμενία ανακοίνωσε πως τελικά δε θα συμμετάσχει, όπως εξάλλου είχαν ήδη ανακοινώσει η Εσθονία, η Λετονία, το Καζακστάν, η Μολδαβία και η Σερβία, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, που την 1η Μάη ανακοίνωσε τη συμμετοχή του, τονίζοντας τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ...

Η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της γι' αυτά τα γυμνάσια βλέποντας απειλή για το ζωτικό της χώρο. Ετσι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και τη Ρωσία που εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους για τις αγορές και τους δρόμους της ενέργειας, αλλά και τη διαφύλαξη και εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, οξύνεται. Στον αγώνα δρόμου για την επικράτηση από κοινού όλοι οι ιμπεριαλιστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν λαϊκές ανατάσεις. Το καθεστώς Σαακασβίλι παίζει ακριβώς σε αυτό το παιχνίδι, κάτι που δημιουργεί ήδη αντιδράσεις.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ