Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ
Στην Αθήνα η φετινή σύνοδος

Συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, η διαβόητη Λέσχη του κόσμου, η γνωστή μας, αλλά και τόσο άγνωστη και μυστικοπαθής Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, η οποία φέτος κλείνει 55 χρόνια λειτουργίας.

Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, δημιουργήθηκαν διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, οι οποίοι με τη δράση και τις αποφάσεις τους, έχουν ξεσηκώσει την κατακραυγή των λαών του κόσμου. Το ΔΝΤ π.χ., έχει καταγγελθεί ως ο μηχανισμός εκείνος του διεθνούς κεφαλαίου, ο οποίος, μέσω της επιβολής των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας που απαιτεί να εφαρμόσουν οι χώρες που ζητούν τη βοήθειά του, έχει οδηγήσει δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί τον βάρβαρο αυτό οργανισμό από τη διαβόητη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, είναι ότι το ΔΝΤ δημοσιοποιεί τις θέσεις του, έρχεται σε επαφή με κυβερνήσεις και εκπροσώπους της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, είναι οργανισμός, ο οποίος δρα υπό το φως των εξελίξεων του καπιταλιστικού γίγνεσθαι. Αντίθετα, η λέσχη Μπίλντερμπεργκ, λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας και αδιαφάνειας, Στα 55 χρόνια λειτουργίας της περιβόητης Λέσχης, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή διαρροή, σχετικά με το αντικείμενο των συνάξεών της και των συζητήσεων που πραγματοποιούνται σ' αυτές.

Οι συμμετέχοντες στη Λέσχη, φαίνεται να έχουν δεσμευτεί με τον όρκο της σιωπής. Το στοιχείο αυτό, έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο μύθο για την ύπαρξη, τους στόχους και τη δράση της και έχει δώσει τροφή στην παραφιλολογία και στον μυστικισμό. Η ακροδεξιά π.χ. θεωρεί ότι στη Λέσχη έχει κυριαρχήσει ο σιωνισμός, ο οποίος μέσω αυτής, επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία. Αντίστοιχες αντιλήψεις, υπάρχουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά και σε ξεχωριστές προσωπικότητες.

Η ιστορική όμως εξέλιξη, τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα, δεν έχουν και δεν μπορεί να έχουν σχέση με την μεταφυσική και τον μυστικισμό. Η Λέσχη των «μυστικιστών», δημιουργήθηκε το 1954, την περίοδο δηλαδή του ψυχρού πολέμου και με σαφή αντικομμουνιστικό προσανατολισμό, ενώ μέλη της είναι οι πιο επιφανείς εκπρόσωποι του αμερικανικού και δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σίγουρα, όταν μαζεύονται, δεν συζητούν για το καλό της ανθρωπότητας. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα είχαν ανάγκη να αποκρύπτουν το αντικείμενο των συζητήσεών τους. Σίγουρα αυτά που συζητούν και οι αποφάσεις που λαμβάνουν, στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των λαών του κόσμου. Αλλά τα μέλη της Λέσχης, δεν παύουν να εκπροσωπούν συμφέροντα, καπιταλιστικά συμφέροντα, και ως εκ τούτου, τα όσα λένε και αποφασίζουν υπόκεινται στις νομοτέλειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από την άποψη αυτή, δεν υπάρχει τίποτα το μυστικιστικό και το μυστηριώδες, τίποτα που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά στο φως της ανάλυσης της βασικής αντίθεσης που διέπει το καπιταλιστικό σύστημα, της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας. Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ εκπροσωπεί το δυτικοευρωπαϊκό και βορειοαμερικάνικο κεφάλαιο. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Μικρό ιστορικό

Η πρώτη σύνοδος της Λέσχης, σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας, έγινε στις 29-31 Μάη του 1954 στο Οοστερμπικ της Ολλανδίας και το όνομά της το πήρε από το ομώνυμο ξενοδοχείο που φιλοξένησε της εργασίες της. Τα μέλη της Λέσχης αποτελούν την ελίτ της ολιγαρχίας της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, καθώς σ' αυτή συμμετέχουν βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες, καγκελάριοι, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, πρέσβεις, σημαντικοί υπουργοί, χρηματιστές, εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών, μεγαλοβιομήχανοι, ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι μεγάλων μέσων ενημέρωσης κλπ. Σε κάθε σύνοδο συμμετέχουν 120 μέλη, τα 2/3 από την Ευρώπη και το 1/3 από την Β. Αμερική. Για να εξασφαλίσουν την μυστικότητα των συναντήσεων, καταφεύγουν σε απομονωμένα ξενοδοχεία, ενώ στη γύρω περιοχή, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και τη φύλαξη αναλαμβάνουν μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την αστυνομία. Εννοείται, ότι η είσοδος στο χώρο των εργασιών, απαγορεύεται ρητά στους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο. Στις συνόδους της Λέσχης έχουν συμμετάσχει εκπρόσωποι του αστικού κόσμου, όπως ο Ρ. Πρόντι, ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Γ. Πέρι, ο διευθυντής του ΔΝΤ Στ. Φίσερ, ο δημοσιογράφος των New York Times Αρ Σούλτσμπεργκ, ο Γ. Κρίστολ, εκδότης του περιοδικού British Weekly, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο Χ. Κίσινγκερ, ο πρόεδρος της Chase Manhattan Ντ. Ροκφέλερ, ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζ. Ούλφενσον, η ιδιοκτήτρια της Washington Post Κάθριν Γκράχαμ, ο μεγαλοχρηματιστής Τζ. Σόρος, ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, ο Χ. Σολάνα, ο Τζ. Ανιέλι κλπ.

Η ελληνική εκπροσώπηση

Πολλοί γνωστοί Ελληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν συμμετάσχει στις εργασίες της Λέσχης Μπίλντερπεργκ. Αν και τα ονόματά τους έχουν ήδη γραφεί, καλό είναι να τα επαναλάβουμε, για να ξέρει και ο κόσμος τι γίνεται. Από το ΠΑΣΟΚ έχουν συμμετάσχει: ο Γ. Παπανδρέου δύο ή τρεις φορές. Ο Θ. Πάγκαλος, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Αρσένης και ο εκλιπών Γ. Κρανιδιώτης. Από τη ΝΔ: ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντ. Μπακογιάννη και ο Αντ. Σαμαράς. Συμμετείχαν επίσης οι γαλαζοπράσινοι Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος, ενώ από το χώρο της δημοσιογραφίας ο Α. Παπαχελάς. Από το χώρο των επιχειρηματιών οι: Γ. Δαβίδ της Κόκα - Κόλα (συμμετέχει σε κάθε σύνοδο), Κ. Καρράς (Πόρτο Καρράς), Σ. Αργυρός ( πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ), Γ. Κωστόπουλος (Ahlpa Bank), Γ. Λιβανός (εφοπλιστής), Γ. Λύρας (εφοπλιστής), Θ. Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Μ. Περατικός (εφοπλιστής). Συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές Λ. Τσούκαλης (ΕΛΙΑΜΕΤ), Θ. Βερέμης, Ν. Διαμαντούρος και Θ. Κουλουμπής.

Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, έχει εξελιχθεί σε μία Παγκόσμια Διακυβέρνηση που με τις αποφάσεις της ορίζει τις τύχες ολόκληρου του κόσμου. Η βρετανική εφημερίδα Times έγραφε χαρακτηριστικά το 1977 ότι πρόκειται για «...μια κλίκα των πλουσιότερων, των οικονομικά και πολιτικά πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της δύσης που συναντιούνται μυστικά για να σχεδιάσουν τα γεγονότα, τα οποία αργότερα θα παρουσιάσουν ότι συμβαίνουν δήθεν τυχαία...». Η άποψη ότι οι μεγάλες αποφάσεις για τις τύχες του κόσμου λαμβάνονται στη διαβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, έχει αρκετές δόσεις υπερβολής, δεδομένου ότι δεν παίρνει υπόψη τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατό να ξεπεραστούν, αλλά και το γεγονός, ότι στο γεωπολιτικό χάρτη δεν υπάρχουν μόνο οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά και άλλοι ισχυροί παίκτες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, και η Ινδία.

Κατά τα άλλα η μυστικοπαθής αυτή Λέσχη, απομυθοποιεί πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα και τα υπερβολικά στενά όρια της αστικής δημοκρατίας. Γιατί όπως λειτουργεί η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, έτσι ακριβώς λειτουργεί στην ουσία του και το καπιταλιστικό σύστημα, καθώς, όλες οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από τις πλάτες του λαού. Τέλος, για να απομυθοποιήσουμε και την ίδια τη Λέσχη, θα επισημάνουμε ότι από τότε που η ανθρωπότητα έκανε το ιστορικό άλμα και άρχισε να εξηγεί την εξέλιξη των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών γεγονότων, με βάση την υλιστική - διαλεκτική μέθοδο ανάλυσης, αποκαλύφθηκαν μπροστά στα μάτια της οι κινητήριες δυνάμεις της κοινωνικής εξέλιξης, η οποία κινείται ανοδικά μέσα από την σύνθετη και κοπιώδη διαδικασία της ενότητας και της σύγκρουσης αντιτιθέμενων δυνάμεων. Η ταξική πάλη, είναι αυτή που βάζει την σφραγίδα της στην ανθρώπινη εξέλιξη. Και τη διαδικασία αυτή καμία Λέσχη και καμία δύναμη στον κόσμο, δεν μπορεί να την ανακόψει.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ