Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου - αλλά και αδικημένου - γλύπτη Δημητρίου Ζ. Φιλιππότη (1834 - 1919), ο εκδότης, συγγραφέας (και εγγονός του καλλιτέχνη) Στρατής Γ. Φιλιππότης εξέδωσε ένα βιβλίο - λεύκωμα με τίτλο «Ο γλύπτης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ζ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ - ένας ασυμβίβαστος». Σκοπός του είναι να γίνουν τα έργα του γλύπτη, που κοσμούν πλατείες, κοιμητήρια και άλλους υπαίθριους χώρους, ακόμη πιο γνωστά στο πλατύ κοινό.

Το βιβλίο - λεύκωμα περιέχει είκοσι τρία επιλεγμένα έργα του γλύπτη με μικρή περιγραφή αυτών. Τα έργα αυτά βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηνών, στον κήπο του Ζαππείου, στον κήπο του νοσοκομείου ΚΑΤ στην Κηφισιά, στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών Πύργου Τήνου και στα νεκροταφεία Α' Αθηνών, Αναστάσεως στον Πειραιά, Χώρας Τήνου, Μεσολογγίου και Δράπανου Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

Το βιβλίο περιέχει ακόμα καυστικά - χιουμοριστικά σχόλια για τους ανθρώπους της εποχής του γλύπτη και της εποχής μας, γραμμένα από τον εκδότη. Ενα από αυτά: «Καθηγήτρια φιλόλογος με ρώτησε αν ο παππούς μου έφτιαξε τον "Καρυοθραύστη"! Της απάντησα ότι είμαι εγγονός του Φιλιππότη και όχι του Τσαϊκόφσκι. Η κυρία μπέρδεψε τον Ξυλοθραύστη με τον Καρυοθραύστη.

Καημένε και ταλαίπωρε Ξυλοθραύστη, θύμα των σεμνών κυριών, των θεουσών γεροντοκορών - πότε σου τα κόβανε και πότε σου τα μπογιατίζανε - και των σημερινών αγράμματων φιλολόγων!»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ - ΕΡΙΝΝΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ