Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ
Μετ' εμποδίων η διακίνηση

Με προβλήματα έγινε χτες η διακίνηση των εφημερίδων στην Αττική καθώς από το βράδυ της Παρασκευής ήταν σε εξέλιξη η απεργία των εφημεριδοπωλών του Λεκανοπεδίου. Στο υπαρκτό πρόβλημα που αφορά σε οικονομική διαφορά της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών - Πειραιώς και των πρακτορείων «Αργος ΑΕ» και «Ευρώπη ΑΕ», από τη μια, και των εφημεριδοπωλών από την άλλη, αντί να δοθεί λύση, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με απειλές από τη μεριά των ιδιοκτητών, ενώ η «μπάλα» πήρε και τους περιπτερούχους που - σύμφωνα με τις καταγγελίες τους - απειλούνταν και από τους ιδιοκτήτες και από τους εφημεριδοπώλες. Η οικονομική διαφορά προκύπτει από αλλαγές που επιχειρούνται στον τρόπο πληρωμής στα διάφορα στάδια της διανομής. Με έγγραφο που έστειλαν η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών - Πειραιώς και τα πρακτορεία στην Ενωση των Εφημεριδοπωλών στα σημεία διανομής του Τύπου και στις εφημερίδες, καταγραφόταν οτι η απεργία αντιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση του Τύπου. Τα πρακτορεία ανέλαβαν τη διανομή των εφημερίδων, επικαλούμενα επιβολή του νόμου, αναφέροντας ότι «κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της κυκλοφορίας» από τους απεργούς εφημεριδοπώλες θα αντιμετωπιστεί με ποινικές διώξεις και αξιώσεις για αποζημίωση. Στη μέση βρέθηκαν οι περιπτερούχοι που έπρεπε να αποφασίσουν αν θα παραλάβουν ή όχι τις εφημερίδες, οι οποίοι επίσης προειδοποίθηκαν οτι θα χάσουν τις άδειες πώλησης εφημερίδων αν δεν τις παραλάβουν απο τα πρακτορεία, ενώ ταυτόχρονα οι εφημεροπώλες τους ζήτησαν να μην παραλάβουν, γιατί θα είναι παράνομοι αν το κάνουν.

Οι αντιθέσεις για το μοίρασμα της πίτας που προκύπτει από διακίνηση των εφημερίδων και ο τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης απεργίας, από την πλευρά των ιδιοκτητών και των πρακτορείων, δε μαρτυρούν τόσο το αγνό ενδιαφέρον για συμβολή στη με τον καλύτερο τρόπο διανομή του Τύπου, επομένως και στην ενημέρωση, που φαίνεται ότι την βλέπουν ως εμπόρευμα. Μόνο που σ'αυτό, δηλαδή στο μοίρασμα της πίτας γίνεται ο καυγάς απ'όλους τους εμπλεκόμενους μεχρι να φτάσει στον αναγνώστη η εφημερίδα. Αυτό φαίνεται απ'όλες τις ανακοινώσεις των ΔΣ των φορέων όλων των εμπλεκόμενων.

Ετσι, το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τους είναι η διακίνηση των εφημερίδων, για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται. Αλλα και οι εφημεριδοπώλες φαίνεται πως δεν πάνε πίσω. Τα στενά τους συμφέροντα ως μικρότεροι απο τους μεγάλους επιχειρηματίες σκέφτονται. Γι'αυτό και ξαναγράφουμε, όπως και στο «Ρ» της Παρασκευής οτι απο την πλευρά τους και επειδή όπως λένε θίγονται τα συμφέροντά τους, για να βρουν το δίκιο τους, θα έπρεπε να συνυπολογίζουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως και ότι κάτω και απ' αυτούς υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο, όπως οι περιπτερούχοι και οι εργαζόμενοι στα περίπτερα, που χτες καλούνταν να διαλέξουν ποιανού το μέρος θα πάρουν, όπως και οι εργαζόμενοι στα πρακτορία. Αλλη στάση έπρεπε να έχουν, αν ήθελαν πραγματικά να λειτουργήσουν σε όφελος της ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ