Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ερευνα για την εξάρτηση από το ίντερνετ

Νέο ανησυχητικό φαινόμενο ψυχικής διαταραχής χαρακτηρίζει την εξάρτηση από το ίντερνετ σχετική έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας που έγινε σε 1.207 φοιτητές και σπουδαστές ιδρυμάτων της Αθήνας ηλικίας 18 - 28 ετών, στο διάστημα Ιούλης - Δεκέμβρης του 2008.

Σύμφωνα με τα ευρήματα: Το 13% είναι εξαρτημένοι στο ίντερνετ και το 21% βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της εξάρτησης. Από τους εξαρτημένους το 63% είναι άνδρες και το 37% γυναίκες. Το 50% των εξαρτημένων είναι μεταξύ 18 - 20 ετών. Το ποσοστό εξάρτησης στους φοιτητές που οι σπουδές τους είναι σχετικές με τους υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες φτάνει στο 16%, ενώ στους φοιτητές άλλων επιστημονικών αντικειμένων είναι στο 8%. Το 53% των εξαρτημένων έχει χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση, ενώ ένα ποσοστό τους εμφανίζει και άλλες παράλληλες εξαρτήσεις (το 20% από το αλκοόλ και το 29% από ναρκωτικά).

Η «διάγνωση» της εξάρτησης έγινε με βάση τις 8 ερωτήσεις της Aμερικανίδας ψυχολόγου Υoung, που αφορούν στο αν αισθάνεται ο ερωτώμενος απορροφημένος από το ίντερνετ, αν έχει κάνει επανειλημμένα ανεπιτυχείς προσπάθειες να διακόψει ή να περιορίσει τη χρήση του, αν λέει ψέματα στο περιβάλλον του για να κρύψει την έκταση της χρήσης που κάνει, αν το χρησιμοποιεί ως ένα τρόπο απόδρασης από τα προβλήματα κ.ά.

Υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Χρήστος Φράγκος και βοηθοί ερευνητές οι Κ. Φράγκος και Κ. Βάλβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ