Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με ψέματα προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους

Μια απάντηση στις ανακοινώσεις της ΑΣΚ (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) και των «Συσπειρώσεων» για το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Οι ταξικές δυνάμεις θα παλέψουν με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα για την ενιαία δράση των εργαζομένων, όσα εμπόδια κι αν προσπαθεί να βάλει η πλειοψηφία
Οι ταξικές δυνάμεις θα παλέψουν με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα για την ενιαία δράση των εργαζομένων, όσα εμπόδια κι αν προσπαθεί να βάλει η πλειοψηφία
Οι ανακοινώσεις τόσο της «Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνηση» (ΑΣΚ) όσο και των «Συσπειρώσεων» για τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ στα Χανιά, ουσιαστικά φανερώνουν την αμηχανία και την αδυναμία τους να κρύψουν την παντελή απουσία τους από τη μάχη που δόθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, για το θέμα των συμβασιούχων και την εγγραφή τους στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα. Με ψέματα για μικρά παιδιά και χαρακτηρισμούς κατά της ΔΑΣ, προσπαθούν να σηκώσουν σκόνη γύρω από τη βαθιά αντεργατική και ταξικά ανθενωτική τους στάση.

Ούτε η μια παράταξη, ούτε η άλλη στις ανακοινώσεις τους παίρνουν θέση στο ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης. Αν δηλαδή έπρεπε να νομιμοποιηθούν τα σωματεία που ψήφισαν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι. ΝΑΙ 'Η ΟΧΙ; Με καθαρές κουβέντες. Από θέση αρχής (αν βλέπουν έτσι το θέμα) και μόνο, θα έπρεπε να κάνουν στην άκρη επιμέρους διαφορές και να στηρίξουν έστω και κριτικά τη νομιμοποίηση των σωματείων. Αντ' αυτού, τόσο πριν, όσο και μέσα στο συνέδριο, είπαν ΟΧΙ στη νομιμοποίηση των σωματείων, βάζοντας αυτοί προκαταβολικά (αυτό που κατηγορούν ότι έκανε η ΔΑΣ) διαδικαστικά ζητήματα, όπως ...ενιαίοι όροι για όλα τα σωματεία ή να γίνει πρώτα η τροποποίηση καταστατικού και βλέπουμε... και άλλα τέτοια δικολαβίστικα.

Ακόμα και μέσα στο συνέδριο, που είχαν την ευκαιρία ενώπιον των συνέδρων να πάρουν θέση, τι έκαναν; Η μεν ΑΣΚ απείχε από την ψηφοφορία, οι δε «Συσπειρώσεις» αποχώρησαν, ίσα για να μην ψηφίσουν και ξαναγύρισαν! Ποιον διευκόλυνε η στάση τους; Ουσιαστικά την κυρίαρχη γραμμή των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που δεν ήθελαν τη νομιμοποίηση των σωματείων. Να θυμίσουμε στους συναδέλφους των «Συσπειρώσεων» ότι στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είχαν υποστηρίξει τη συμμετοχή στις εκλογές των εργαζομένων με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (έξω από το καταστατικό του ΕΚΑ) και είχαν καταγγείλει το συνέδριο του ΕΚΑ γιατί η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) αρνήθηκε να εγγράψει το σωματείο με τη δικαιολογία ότι έχει εργαζόμενους με δελτίο παροχής.

Θα μπορούσε να τελειώσει εδώ η αναφορά στις ανακοινώσεις αυτών των δύο παρατάξεων, γιατί θεωρούμε πολύ καθοριστική τη στάση και το στρατόπεδο που διάλεξαν να συμπαραταχθούν. Αλλά νιώθουμε την ανάγκη να αναφερθούμε και στα ψέματα που χρησιμοποιούν ενάντια στη ΔΑΣ.

Ψέμα πρώτο: Η ΔΑΣ έκανε παζάρια για μερική περικοπή αντιπροσώπων. Η παράταξή μας εδώ και χρόνια έχει σταθερή θέση για τους ενιαίους όρους πάλης των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Αυτή τη θέση τη βάλαμε στην πράξη, γνωρίζοντας και το πιθανό κόστος σε αποκλεισμούς αντιπροσώπων και στελεχών της παράταξής μας. Τα παζάρια τα επιδίωξαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η ΑΣΚ, προσπαθώντας να θέσουν και εκβιαστικά διλήμματα στη ΔΑΣ, όπως ότι αν ομοφωνήσει και η ΔΑΣ, θα κοπούν λίγο!

Αυτή τη λογική δεν τη δεχτήκαμε. Οχι μόνο στο συνέδριο, αλλά και σε όσες κουβέντες έγιναν με όσους θέλησαν να παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή. Οι δε «Συσπειρώσεις» είχαν τη θέση -άκουσον άκουσον- ότι «η ΔΑΣ δημιούργησε το πρόβλημα, η ΔΑΣ να το πληρώσει! Δικούς μας αντιπροσώπους δεν θα κόψετε!»... Να συμπληρώσουμε ότι το σωματείο της Ηλιούπολης, όπου η ΔΑΣ είναι πρώτη δύναμη, είχε με γραπτή ανακοίνωση (που μοιράστηκε και στο συνέδριο) απορρίψει και καταδικάσει κάθε λογική παζαριού για το θέμα των αποκλεισμών.

Ψέμα δεύτερο: Η ΔΑΣ έριξε το μέτρο και έδωσε αυτοδυναμία στην ΠΑΣΚΕ. Εδώ το ψέμα και η προβοκάτσια ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Καταρχήν θα πρέπει να διαβάσουν καλύτερα τα αποτελέσματα και να δουν ότι η ΔΑΣ ευθύνεται για ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, για το οποίο όταν οι εκπρόσωποί της έδιναν τη μάχη στην εφορευτική επιτροπή να μην ακυρωθεί (υπάρχει και ένσταση στα πρακτικά), ο εκπρόσωπος των «Συσπειρώσεων» επέμενε για την ακυρότητα του ψηφοδελτίου. Και αυτά όταν ήδη είχαν κλείσει οι κάλπες και ήταν γνωστό το αποτέλεσμα για το μέτρο.

Προσπαθούν εντέχνως και οι δύο παρατάξεις να φορτώσουν στη ΔΑΣ την πτώση του μέτρου και κρύβουν ότι έπρεπε να ψηφίσουν 684 αντιπρόσωποι που είχαν νομιμοποιηθεί και όχι 656 που ψήφισαν εντέλει. Αναρωτήθηκαν γιατί δεν ψήφισαν 18 αντιπρόσωποι; Ποιες παρατάξεις εκπροσωπούσαν; Μήπως την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, που ήθελαν χαμηλά το μέτρο; Ποιος τους απέτρεψε να ψηφίσουν; Αλλά για αυτούς, τόσο η ΑΣΚ όσο και οι «Συσπειρώσεις» δεν λένε κουβέντα. Επειδή όλο τους το πρόβλημα είναι η ΔΑΣ. Εμφανίζουν έναν πίνακα φαντασιακού χαρακτήρα ότι έχασαν μια έδρα από το μέτρο και κρύβουν ότι το κόψιμο-ράψιμο του συνεδρίου που έγινε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και τη βοήθεια ΑΣΚ και «Συσπειρώσεων», με τον αποκλεισμό αντιπροσώπων, στέρησε από την ΔΑΣ την 8η έδρα, ενώ με τίποτε δε σωνόταν η έδρα που έχασε η ΑΣΚ, ούτε και τα χαμηλά ποσοστά ψήφων που πήραν οι «Συσπειρώσεις».

Εξάλλου, θεωρούμε ότι η ΠΑΣΚΕ είχε πλειοψηφία στην ΠΟΕ ΟΤΑ και πριν το συνέδριο, αφού πέρα από τη σύμπλευσή της με τη ΔΑΚΕ είχε βρει στην ΑΣΚ και στις «Συσπειρώσεις» τους καλύτερους υπερασπιστές των απόψεών της με χαρακτηριστικά παραδείγματα την καθαίρεση της ΔΑΣ από τη θέση του γραμματέα και τη ρύθμιση για τα βαριά και ανθυγιεινά. Αυτό το αντι-ΠΑΜΕ, αντι-ΔΑΣ μέτωπο που έφτιαξαν όλες οι παρατάξεις την προηγούμενη περίοδο, αποδείχτηκε ότι ωφέλησε εκλογικά και πρόσκαιρα την ΠΑΣΚΕ. Αυτές τις ευθύνες όσο και αν προσπαθούν με τα ψέματα δεν μπορούν να τις κρύψουν από τους εργαζόμενους του κλάδου.


Βασίλης ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ