Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Τούτο το ναυάγιο δε θα ξεχαστεί»

Κυρίαρχο το αίτημα σύστασης Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στον Πειραιά

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συγκέντρωση της Παρασκευής
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συγκέντρωση της Παρασκευής
«Τούτο το ναυάγιο μαζί του θα σας πάρει»! Με το σύνθημα αυτό να αντηχεί, επί τέσσερις ώρες στο κέντρο του Πειραιά και με μια μαζική παρουσία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, νησιώτες - κυρίως από την Ικαρία - και ναυτεργάτες, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, διατράνωσαν την κοινή τους απόφαση να μην επιτρέψουν να θυσιαστεί άλλη ανθρώπινη ζωή στο βωμό των «φονιάδων - ληστών - εφοπλιστών», οι 80 αδικοχαμένοι του ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» να είναι οι τελευταίοι. Εδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα που μόλις άρχισε για να «κόψουν τα πόδια» της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που «φουσκώνει τα πανιά» της εγκληματικής εφοπλιστικής ασυδοσίας και να επιβάλλουν τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, πρόταση που αποτελεί «ζήτημα ζωής» για την ανθρώπινη ασφάλεια, για τα ελληνικά νησιά, για τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για την εθνική της άμυνα.

Τόπος συνάντησης των νησιωτών και των ναυτεργατών, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των: Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας, Πανικαριακής Αδελφότητας, Συλλόγου Φουρνιωτών Αθήνας - Πειραιά, Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ήταν η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού του Πειραιά, η οποία στις 6 το απόγευμα είχε γεμίσει ασφυκτικά. Κυρίαρχοι στη συγκέντρωση ήταν οι Καριώτες και κυρίως νέοι της Ικαρίας αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στους 13 συμπατριώτες τους, που βρίσκονται στη μακάβρια λίστα των 80 νεκρών. Το «παρών» τους έδωσαν και συγγενείς των θυμάτων.

Την κινητοποίηση «άνοιξε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας Ηλίας Ρούσσος, ο οποίος ανέφερε: «Δε μιλάμε για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά, για την ίδια τη ζωή μας. Είναι καιρός πια να αλλάξουν τα πράγματα εδώ και τώρα, προς όφελος του λαού και όχι των εφοπλιστών». Επισήμανε δε ότι ο αγώνας των νησιωτών για μια καλύτερη ζωή αφορά και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι οποίες μπορούν να γίνουν ανθρώπινες με τη σύσταση του ΕΟΑΣ. «Αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς μας - συνέχισε - δεν κάνουμε ευχολόγια, αλλά αγωνιζόμαστε ενεργά μέσα στους δρόμους για να αλλάξει ριζικά αυτή η σαθρή κατάσταση, για να αναπτυχθούν και να θωρακιστούν τα νησιά μας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Φίλιππος Μαυρογιώργης, ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ο Παναγιώτης Μαυραντώνης μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων, ο Γιώργος Μαρούσης γραμματέας του Συλλόγου Ετεροδημοτών Αθήνας Πειραιά και άλλοι. Επίσης αναφέρθηκαν πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης, όπως από το ΠΑΜΕ, των σωματείων της Ζώνης από δήμους της Αττικής, νησιωτικούς Συλλόγους κ.ά.

Στις 6.30 το απόγευμα οι συγκεντρωμένοι με τις μαύρες σημαίες του πένθους στα χέρια, πλακάτ και πανό ξεκίνησαν πορεία, της οποίας πρώτος σταθμός ήταν το λιμάνι του Πειραιά. Εριξαν στεφάνι στο σημείο από όπου απέπλευσε στις 24 Σεπτέμβρη το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τα συνθήματα - υπόσχεση: «Τούτο το ναυάγιο δε θα ξεχαστεί, υπόσχεση σας δίνουμε παννησιωτική», «όρκο στους νεκρούς μας χρέος στη ζωή ο αγώνας που αρχίσαμε να συνεχιστεί».

Η πορεία συνεχίστηκε στο ΥΕΝ, όπου τα συνθήματα: «Φονιάδες, ληστές, εφοπλιστές», «φορέας Εθνικός Ακτοπλοϊκός είναι η μόνη λύση από δω και μπρος», «τιμή και δόξα στους Παριανούς ψαράδες, που βάλανε τα γυαλιά στους κρατικούς ψαράδες» αντηχούσαν σε όλο τον Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ