Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Επιλογές
«Υμνος στη σκιά» στο Μουσείο Μπενάκη

Αφιερωμένη στον Ευγένιο Σπαθάρη είναι η έκθεση «Υμνος στη σκιά», που παρουσιάζεται (έως 26/7) στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138). Πρόκειται για μία σειρά εικαστικών προσεγγίσεων της έννοιας της σκιάς, του σκιαγραφήματος και του θεάτρου σκιών, που βασίζονται στην επεξεργασία παλιών και νεότερων μύθων της λαϊκής παράδοσης και σε λιτά αφηγηματικά σχήματα.

Πυρήνας της έκθεσης αποτελεί η παράδοση του θεάτρου σκιών, όπως διαμορφώθηκε στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και ο βασικός ήρωας αυτής της ιδιότυπης δραματουργίας, ο γνωστός Καραγκιόζης. Η παρουσίαση (επιμέλεια Πάολο Κολόμπο) διερευνά τις μορφολογικές αναλογίες μεταξύ του παραδοσιακού θεάτρου σκιών και μιας νέας αφηγηματικής τάσης στη σύγχρονη τέχνη. Συμμετέχουν οκτώ καλλιτέχνες από επτά διαφορετικές χώρες και δύο κινηματογραφιστές (Ελλάδα, Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία, ΗΠΑ κ.ά.).

  • Εγκαινιάζεται στις 26/5 (8μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10), έκθεση έργων της Ερατώς Χατζησάββα, με τίτλο «Είδωλα πτερόεντα σε πέντε χρόνους». Κεντρικό θέμα είναι το μοτίβο της πτήσης πουλιών, θέμα που επεξεργάζεται με πολλαπλούς πλαστικούς και εικονικούς τρόπους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ