Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Στο «σφυρί» δύο θρυλικοί πολιτιστικοί οργανισμοί!

Χτες, τα ρωσικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν την απόφαση του κράτους να βγάλει στο σφυρί δύο πραγματικά θρυλικούς πολιτιστικούς οργανισμούς: Τη «Σογιούζμουλτφίλμ», δηλαδή το στούντιο παραγωγής κινουμένων σχεδίων και τη «Μελόντια», τον οργανισμό που παρήγαγε, διένειμε, αλλά και διαφύλασσε την γνωστή σε όλο τον κόσμο πλούσια μουσική κληρονομιά της ΕΣΣΔ.

Το ξεπούλημα των δύο οργανισμών, που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της κινηματογραφικής και μουσικής κληρονομιάς της ΕΣΣΔ, εντάσσεται στο φετινό «πλάνο αποκρατικοποιήσεων» που έχει «καταστρώσει» η ρωσική κυβέρνηση.

Το «Σογιούζμουλτφίλμ» δημιουργήθηκε το 1936 και έκτοτε διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές παιδιών στην ΕΣΣΔ, αλλά και στο εξωτερικό. Μετά την αντεπανάσταση και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το στούντιο πέρασε «διά πυρός και σιδήρου», με αποτέλεσμα πρακτικά να μη λειτουργεί. «Κομμένο» από την κρατική στήριξη, το 1991, έπεσε στα χέρια κερδοσκόπων, οι οποίοι άρπαξαν την περιουσία και την παραγωγή του, η οποία άρχισε την «ελεύθερη πτώση». Οι εργαζόμενοι, που ξεσηκώθηκαν αντιδρώντας στην εργασιακή τυραννία των «μάνατζερ», αλλά και γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν την περιουσία του ρώσικου λαού να ξεπουλιέται, ...απολύθηκαν. Φτάνοντας στα όρια της εξαφάνισης, το 1999, το στούντιο επέστρεψε, έστω και τυπικά, στο προηγούμενο νομικό καθεστώς του, ως Ομοσπονδιακή Κρατική Επιχείρηση. Ακολούθησε ωστόσο ένα πραγματικό δικαστικό «θρίλερ» για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των έργων αναγκάζοντας τελικά το κράτος να παρέμβει. Η κατρακύλα κάπως σταμάτησε, ωστόσο, το στούντιο βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την παραγωγή των περίπου 40 ταινιών ετησίως, της σοβιετικής περιόδου του. Το χρήμα όμως βρίσκεται στην εκμετάλλευση των πασίγνωστων χάρτινων ηρώων του.

Η «Μελόντια» ιδρύθηκε το 1964 με πρώτη αποστολή της την προστασία και τη διάδοση του έργου των συνθετών, των μουσικών, των συγκροτημάτων και των ορχηστρών της ΕΣΣΔ σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά αποτελεί την «κιβωτό» της μουσικής όλων των ειδών που αναπτύχθηκε στην ΕΣΣΔ, διαθέτοντας τις «μήτρες» όλων των ηχογραφήσεων που κατέστησαν τον σοβιετικό μουσικό πλούτο ως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της παγκόσμιας μουσικής. Μόνο οι ηχογραφήσεις από το 1964 ανέρχονται σε 60.000, ενώ διαθέτει ακόμη και ξενοδοχείο. Οι δε πωλήσεις της στο εξωτερικό σήμερα είναι μεγαλύτερες κατά 20% σε σχέση με τη Ρωσία, ενώ καταλαμβάνει το 50% των πωλήσεων κλασικής μουσικής.

Φυσικά και η «Μελόντια» μετά την αντεπανάσταση έφτασε στα όρια της εξάλειψης, «σώθηκε» με τον νομικό χαρακτηρισμό της ως κρατική, ομοσπονδιακή εταιρεία και πλέον ξεπουλιέται, μαζί με όλο το παραπάνω υλικό, το δίκτυο διανομής και τα στούντιό της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ