Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Στο στόχαστρο και τα εγκεκριμένα κονδύλια

Υπουργική εγκύκλιος για τη χρηματοδότηση φορέων του Δημοσίου

«Η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων δε σημαίνει κατ' ανάγκη και υποχρέωση καταβολής τους». Αυτό ακριβώς αναφέρεται στην εγκύκλιο για την «εκτέλεση προϋπολογισμού (2009) νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου» που δημοσιοποιήθηκε προχτές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα κυβερνητικής γραφής στην κατεύθυνση περικοπής ακόμη και εγκεκριμένων δαπανών του προϋπολογισμού 2009, στο πλαίσιο δηλαδή του πακέτου μέτρων που έχει αξιώσει η Κομισιόν. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα σπασμένα της «δημοσιονομικής διαχείρισης» θα φορτωθούν σε μια σειρά από ΝΠΔΔ που απειλούνται ακόμη και με κόψιμο της χρηματοδότησης, που κατά τη συνήθη και προσφιλή τακτική τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αφορούν σε τομείς όπως τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικά θέατρα κ.ά. Με πρόσχημα τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και στο φόντο των αξιώσεων από την ΕΕ, η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης κρατικών φορέων θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και αναμένεται να εξειδικευτεί παραπέρα με νεότερες αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Κεντρικός άξονας της εγκυκλίου που δημοσιοποιήθηκε είναι η «συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με μείωση του ελλείμματος». Σε αυτό το πλαίσιο δίνονται εντολές και για τη λήψη διοικητικών και «δραστικών μέτρων» περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.

  • Τα κυβερνητικά στελέχη σε κάθε ευκαιρία κάνουν λόγο για «συγκράτηση δαπανών» με πρόσχημα και την καπιταλιστική κρίση. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για «μείωση των αναπτυξιακών ρυθμών και των δημόσιων εσόδων», αλλά ταυτόχρονα καυχήθηκε για την εφαρμοζόμενη πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών, την πολιτική δηλαδή που τροφοδότησε τα παραγόμενα ελλείμματα και που ταυτόχρονα στάθηκε αρωγός στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ