Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Καταδικάζει τα «ευρωπρογράμματα» κοροϊδίας

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κίνησης με αφορμή τα περιβόητα κονδύλια που μοιράζει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, ισχυριζόμενη ότι προορίζονται για τις μικρές επιχειρήσεις

«Οχι στις αυταπάτες και τη μοιρολατρεία». λένε οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο στο μέτωπο ενάντια στην πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, μπορούν να αναζητηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.
«Οχι στις αυταπάτες και τη μοιρολατρεία». λένε οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο στο μέτωπο ενάντια στην πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, μπορούν να αναζητηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.
«Πρόγραμμα - κοροϊδία» χαρακτηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον υπουργό οικονομίας Γ. Παπαθανασίου για 1,3 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που «υποτίθεται ότι θα δώσουν διέξοδο στην οικονομική κρίση». Η παράταξη στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων της χώρας, όπως δεν έδωσαν βιώσιμη λύση και όλα τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εχει τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά.

  • Απευθύνονται μόνο σε 17.000 ΜΜΕ (περίπου το 2% του συνόλου).
  • Το εύρος απασχόλησης, 0-50 εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που, από ό,τι δείχνει η προηγούμενη εμπειρία, διευκολύνει τις μεσαίες επιχειρήσεις και αποκλείει πρακτικά τις επιχειρήσεις με 0-3 εργαζομένους που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.
  • Δεν προβλέπει κανενός είδους σχεδιασμένη δράση για την επιβίωση του τμήματος της οικονομίας που αντιπροσωπεύουν οι μικρές επιχειρήσεις στη χώρα.
  • Δε δίνει διέξοδο στα βασικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που έχουν τη ρίζα τους στην επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, και σήμερα βρίσκονται σε ακόμα δυσκολότερη θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, η οποία την ίδια στιγμή:

  • «Αρνείται να χρηματοδοτήσει τον ΟΑΕΕ που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με 500 εκατ. προϋπολογισμένο έλλειμμα για το 2009.
  • Κρύβει ότι αμέσως μετά τις εκλογές η εισφορά στον ΟΑΕΕ θα είναι κατά 16% υψηλότερη από το προηγούμενο δίμηνο.
  • Κρύβει ότι τα νέα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων θα βγουν από τα συρτάρια την επόμενη των εκλογών.
  • Δεν μπορεί να κρύψει, όμως, την αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή της πολιτική που γιγάντωσε τα πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ.
  • Δεν μπορεί να κρύψει την πλημμυρίδα των εισαγόμενων προϊόντων των μονοπωλίων που συρρίκνωσαν την ντόπια βιοτεχνική παραγωγή».

Σχετικά με την υποδοχή των μέτρων, αναφέρει: «"Καλοδεχούμενη ενέργεια" την βρίσκει η ηγεσία της ΕΣΕΕ των μεγαλεμπόρων. "Χαιρετίζει με ικανοποίηση" το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. "Απολύτως απαραίτητα" βρίσκει τα νέα μέτρα ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ που δεν είπε κουβέντα για τις αυξήσεις στις εισφορές. Τέτοιου είδους δηλώσεις αποκαλύπτουν το ρόλο που αντικειμενικά παίζουν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και των επιμελητηρίων. Βάζουν πλάτη για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αποπροσανατολίζουν τους αυτοαπασχολούμενους ότι θα σωθούν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Και καταλήγει η ΔΗΚΕΒΕ «Στα 28 χρόνια εμπειρίας μέσα στην ΕΕ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει "ευρωπαϊκός μονόδρομος", "επιχειρηματικότητα" και "ανταγωνιστικότητα". Την πλήρωσαν με ατελείωτες ώρες εργασίας για ένα μεροκάματο που βγαίνει όλο και πιο δύσκολα. Καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να τους σώσουν ούτε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ούτε τα δανεικά του ΤΕΜΠΜΕ. Γνωρίζουν καλά ότι μονόδρομος είναι μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που αποκτά μεγαλύτερη άξια στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ έχουν μια καλή ευκαιρία στην κάλπη των ευρωεκλογών, να δώσουν την απάντηση που πρέπει, με ψήφο καταδίκης στα κόμματα της "ευρωπαϊκής προοπτικής". Μια ψήφος που μπορεί να γίνει πολλαπλά χρήσιμη μπροστά στους αγώνες που έρχονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ενισχυθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις (2009-07-21 00:00:00.0)
Να αντισταθούμε στο σφαγιασμό των συντάξεων (2006-10-11 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στη Θεσσαλονίκη (2005-09-02 00:00:00.0)
Οι τρεις στόχοι δράσης για το επόμενο διάστημα (2001-10-18 00:00:00.0)
Προτάσεις με κριτήριο τα πραγματικά προβλήματα των ΕΒΕ (2000-08-20 00:00:00.0)
Γόνιμη συζήτηση και πλούσια εμπειρία (1998-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ